Bulgarije: Onvoldoende subsidies voor biologische landbouw

Bulgarije zou een leider kunnen worden in de biologische landbouw als de regering voldoende subsidies aan haar biologische groenten- en fruittelers zou geven. Men is van mening dat de certificeringseisen te hoog zijn en dat de controle op eindproducten minimaal is.

Vanwege de grote vraag zijn veel telers met de productie van biologisch voedsel begonnen. Dit zijn meestal kleine bedrijven die geen recht hebben op subsidie omdat ze niet aan de certificeringseisen kunnen voldoen. Dit jaar heeft de staat ongeveer 20 miljoen Lev (10,23 miljoen euro) toegewezen om bedrijven met hun biologische productie of de overgang te helpen, maar weinigen profiteren hiervan.

Coördinator 'ecologische landbouw' Meglena Antonova: "Industriële landbouw wordt momenteel veel meer ondersteund. Biologisch wordt gezien als een aanvulling op de reguliere landbouw."

Teler Constantine Yanev: "In Bulgarije is het erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om subsidie te krijgen, omdat het moeilijk is om aan de voorwaarden te voldoen. De kleine productie is een extra complicatie."

Volgens de telers kopen tussenpersonen biologische producten vaak onder de kostprijs. Alhoewel er nog geen garantie is dat de verkochte producten echt biologisch zijn, geven veel mensen hier de voorkeur aan omdat het ze meer vertrouwen geeft. Greenpeace-Bulgarije heeft onlangs in Varna een workshop gegeven over de beste praktijken bij het telen van biologische producten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.