Duits 'Biosiegel' viert vijftiende verjaardag

Op maandag 5 september was het precies 15 jaar geleden dat Renate Künast, destijds minister van Landbouw in Duitsland, het zeshoekige 'Biosiegel' aan het grote publiek presenteerde. Dat was de start van een succesverhaal. Daarop wees de Duitse 'Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft' (BÖLW) met het oog op het vijftienjarig bestaan."Voor de werking op de biologische markt was de uniforme herkenbaarheid van bio-producten aan de hand van het keurmerk net zo belangrijk als de mogelijkheid om het bekende logo te gebruiken voor het geven van informatie en voorlichting rondom het productiesysteem 'biologische landbouw'. Het betekende een kwantumsprong op het gebied van politieke maatregelen ter bevordering van de biologische landbouw en levensmiddeleneconomie", herinnert zich Felix Prinz zu Löwenstein, voorzitter van de branchevereniging BÖLW.

Ook al is biologisch sindsdien vanuit de niche opgeklommen tot een klein speciaal segment in de supermarkt, de uitbreiding van de biologische markt staat nog steeds op de agenda van de Duitse en Europese landbouw- en economische politiek, benadrukt Löwenstein. Net zoals de Duurzaamheidsraad van de Duitse regering heeft daarom ook landbouwminister Christian Schmidt zich ten doel gesteld om de biologische landbouw met 20% te vergroten.

"Het aansturen naar deze etappe op de weg naar een werkelijk duurzame, toekomstgerichte landbouw is juist. Want op deze wijze laten veel politieke doelen zich bereiken - van biodiversiteit en klimaatbescherming tot aan waterbescherming en hoogwaterpreventie", zegt Löwenstein. Daarbij noemt hij ook de momenteel verantwoordelijke minister: "Net als 15 jaar geleden bij de invoer van het bio-keurmerk moet men ook nu nieuwe instrumenten in de hand nemen. Wij zijn blij dat Christian Schmidt zich voor heeft genomen om zich in te zetten voor de 'toekomststrategie biologische landbouw', daarom werkt de branche hier intensief aan mee. Echter als de minister in 2017, het jaar waarin de strategie van start gaat, geen extra subsidie verstrekt, is alle moeite voor niks geweest. Dan blijft de kwantumsprong uit en wordt het bereiken van dit doel verschoven naar de tweede helft van de eeuw!"

Voor meer informatie:

Felix Prinz zu Löwenstein
Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft e.V. (BÖLW)
Marienstraße 19-20
10117 Berlijn
+49 30 28482300
www.boelw.de

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven