Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vlaamse biologische sector gaat voor innovatie op maat

Tweede editie ‘Techniek in de bio-tuinbouw’ trekt 300 bezoekers

Op 8 september ging op biologische plukboerderij de Grenshoeve de tweede editie van de netwerkdag & beurs 'Techniek in de bio tuinbouw' door. Meer dan 300 bio-boeren en sectorgerelateerden kwamen naar Bellegem om de innovaties uit de sector te bekijken. Via velddemo's, workshops en infostands van leveranciers werd heel wat informatie aangeboden over diverse technische thema's. Nieuw dit jaar waren de demonstraties en workshops voor kleinfruitteelten.


Demonstratie handmateriaal voor mechanische onkruidbestrijding.

De biologische tuinbouwsector in Vlaanderen bestaat voor een belangrijk deel uit kleine tot middelgrote bedrijven met focus op korte keten-werking. Deze groep bedrijven is groeiende en kenmerkt zich door een sterke gedrevenheid: gedreven om biologisch te telen, gedreven om de klanten in een breed aanbod van bio-groenten te voorzien en gedreven om door te groeien naar een verdere professionalisering. Een passende, betaalbare mechanisatie op maat van het bedrijf is hierbij een speerpunt. Niet alleen voor de teler een hele uitdaging maar ook voor de toeleverende sector om aan deze vraag te voldoen.
 

De E-Weeder van Klaas Ysebaert, winnaar van de innovatieprijs.

Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde voor landbouw en tevens voorzitter van CCBT, gaf omstreeks 13.00 uur het startschot van de dag. Machines voor onkruidbestrijding en bodembewerking maakten het hoofdaandeel uit van het programma. Maar bijvoorbeeld ook zaai- en plantmachines, afdekmaterialen voor teelten en teeltbedden, irrigatie- en tunnelsystemen, en tips & tricks om het hoofd te bieden aan de suzukii-fruitvlieg, kwamen aan bod in het dagprogramma. Een 30-tal standhouders gaven het beursgedeelte vorm.


Kennismaking met l'Atelier Paysan, een Franse coöperatie voor autoconstructie van machines.

Heel wat toeleveranciers in de tuinbouw hebben steeds meer aandacht voor de noden van kleinere bedrijven en er zijn ook nieuwe, jonge toeleveranciers op de markt die zich specifiek op deze sector toeleggen, denk maar aan de elektrische Naïo-schoffelrobot. Naast de nieuwste ontwikkelingen van toeleveranciers, werden ook eigen ontwerpen van bioboeren gedemonstreerd in het veld, waaronder enkele ontwerpen van het Franse netwerk Atelier Paysan, en konden de bezoekers deelnemen aan een rondleiding op het gastbedrijf De Grenshoeve.

Het brede aanbod van technieken dat getoond werd op de netwerkdag bewijst dat de biosector innovatie niet uit de weg gaat. Het diverse gamma aan mogelijkheden voor mechanisatie heeft heel wat telers dan ook inspiratie kunnen bieden om hun bedrijf verder te professionaliseren. Maar de netwerkdag was daarnaast ook een echte ontmoetingsdag. Telers konden kennismaken met interessante toeleveranciers, maar ook collega-telers ontmoeten en met hen hun ervaringen en noden op gebied van techniek op hun bedrijf uitwisselen.


Workshop tunnelsystemen voor groenten, aardbeien en kleinfruit.

De dag werd afgesloten met de uitreiking van de innovatieprijs aan de meest creatieve bio-boer. 5 deelnemers waagden hun kans en stelden hun eigen ontwerp voor aan het publiek. Uiteindelijk ging Klaas Ysebaert met de hoofdprijs lopen. Hij ontwikkelde de e-Weeder, een lichte elektrische werktuigendrager voor schoffelwerk in de bio-teelt.

De netwerkdag is een initiatief van CCBT, Inagro, PCG en Proefcentrum Pamel, en kadert in een CCBT-project met steun van de Vlaamse overheid en Triodos Fonds. Een uitgebreid verslag met filmpjes vind je de komende weken terug in BIOpraktijk, de e-nieuwsbrief van het CCBT.

Voor meer informatie:

Carmen Landuyt
CCBT
+32 93818686
carmen.landuyt@ccbt.be
www.ccbt.be
Publicatiedatum: