Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sonneclaer-ijs gebruikt USDA-gecertificeerde melk van eigen boerderij

"Hele bio-zuivelsector moet naar antibioticavrij"

Tholen - De biologische melkproductie van Sonneclaer is sinds 21 juni 2016 officieel USDA-gecertificeerd. Dit houdt in dat de melkproductie volledig antibioticavrij is. Gerard Mul: "We zijn ontzettend blij met dit nieuwe certificaat, er zijn maar een paar melkveehouders in Nederland die dit certificaat hebben. Hiermee kunnen we ons onderscheiden". Aan de certificering is een jarenlang proces van fokkerij, selectie en management voorafgegaan. Gerard pleit ook voor een volledig antibioticavrije biologische melkveesector, volgens hem denken veel consumenten namelijk ten onrechte dat biologisch automatisch antibioticavrij betekent.Gerard legt uit dat de EU een andere bio-wetgeving dan de VS hanteert. In de VS zijn ze bijvoorbeeld veel strikter in antibioticagebruik. "Eén van de heldere strakke regels is dat voor zuivel geen dieren gebruikt mogen worden die ooit antibiotica hebben gehad. In Nederland mag je het niet preventief gebruiken maar alleen als laatste redmiddel. Wij gebruikten in het verleden al zo min mogelijk antibiotica en zijn 8 jaar geleden begonnen om de fokkerij aan te pakken. Toen zijn we streng gaan selecteren op koeien die uieronstekening of andere kwalen hadden. Daarna fokten we met die koe-familie niet meer verder. Wij zijn er van overtuigd dat de gevoeligheid voor uierontsteking genetisch bepaald is. Als je dat er uit haalt, ben je vooral nog afhankelijk van omgevingsfactoren. Door deze investeringen kregen we gezondere dieren op de boerderij die uit zichzelf minder snel ziek worden."

Gerard vertelt dat Sonneclaer op zoek was naar een manier om meer waarde uit de melk te behalen. "Het behalen van de USDA-certificering bleek hiervoor een goede manier. Op de BIOFACH in februari 2016 raakte ik hierover aan de praat met een Amerikaan. Hij gaf aan belangstelling te hebben om onze melk af te nemen na de USDA-certificering. Voordat de melk in de VS arriveert, moet er nog heel wat geregeld worden. Gelukkig was onze coöperatie CZ Rouveen al enige tijd bezig met USDA melk. Ze konden onze melk er goed bij gebruiken. Wij zijn trots lid van deze sterke coöperatie, die zich focust op kaasspecialiteiten voor de binnen- en buitenlandse markt. Beiden hebben wij onze expertises, wij in melkproductie en zij in de productie en afzet van kaas. Uiteindelijk zijn we binnen een paar maanden al omgeschakeld naar USDA. We hebben relatief eenvoudig de stap naar antibioticavrij kunnen maken, omdat we er al langdurig mee bezig waren."

Veel consumenten denken volgens Gerard ten onrechte dat in de biologische zuivelsector geen antibiotica gebruikt wordt. "Wij krijgen jaarlijks zo'n 30.000 bezoekers op ons erf en heel veel mensen denken dat biologisch automatisch al antibioticavrij is." Daarom pleit hij voor een antibioticavrije biologische zuivelsector in de toekomst: "Het is naar de consument toe makkelijker en duidelijker om eenduidig te kunnen stellen dat de dieren geen antibiotica hebben gekregen. Het is misschien teveel om dit van de hele sector te vragen, maar ik ben blij dat we ons nu wel door dit certificaat kunnen onderscheiden en kunnen laten zien dat in ons Sonneclaer-ijs uitsluitend melk van antibioticavrije dieren wordt gebruikt."

Voor meer informatie: 
Gerard Mul 
Hoeve Sonneclaer
Fluitenbergseweg 94
7931 TC Fluitenberg
0528-251451
06-53759244