100% biologisch sinds 2006

Schone productieketen bij spijkerbroekenmerk Nudie Jeans

Het Zweedse bedrijf Nudie Jeans toont aan dat het mogelijk is om zowel een ethische productieketen als economisch succes te hebben. Het bedrijf begon alleen met jeans, maar verkoopt nu ook T-shirts, jassen en andere kleding. Het bedrijf heeft zich de laatste 10 jaar steeds meer gericht op arbeidsomstandigheden, biologische katoenteelt en niet-giftige verf. 

Meerdere merken hebben het tegenwoordig over het schoonmaken van de productieketen, maar Nudie Jeans begon hier al mee in 2006. Sinds toen zijn ze van 20% biologisch naar 100% biologisch gegaan, waarbij ze wel enkele toeleveranciers zijn verloren.

Het bedrijf heeft een jaarlijkse omzet van 50 miljoen euro, en heeft wereldwijd 230 mensen in dienst. Ze zouden sneller kunnen groeien, maar het is beter om dit op een langzame en duurzame manier te doen. Het vereist tijd om een goed bedrijf op te bouwen. 

De biologische katoen komt vanuit Turkije en India, in India via Chetna Organic. Chetna Organic heeft een alternatief model ontwikkeld waarbij een zadenbank aanwezig is voor de teelt van biologische katoen, waarbij telers als beloning een aandeel krijgen. Geld gaat direct naar de telers zonder tussenpersoon. Tegelijk krijgen telers workshops over betere manieren van telen. 

Nudie Jeans heeft de gehele productieketen op haar website. Meer dan 20 Europese en Amerikaanse bedrijven kopen van Chetna Organic, maar om echt een verschil te maken moeten dit er nog meer worden. 

Omdat katoenproductie erg vervuilend is kunnen consumenten kapotte spijkerbroeken gratis laten repareren bij Nudie Jeans. Oude spijkerbroeken worden tweedehands verkocht of hergebruikt. Toen het bedrijf werd opgericht was er een gunstig klimaat om dit te doen, nu zou het lastiger zijn omdat de markt verzadigd is. 

Nudie Jeans is een speciaal bedrijf, dat stevig in haar schoenen staat en sterke idealen heeft. Dat is wat het bedrijf onderscheidt van de rest.

Voor meer informatie: www.nudiejeans.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven