Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tips voor goed voer voor biologische schapen en vleesvee

Als biologisch schapen- of vleesveehouder kan je vaak de krachtvoergift minimaliseren door het toepassen van een optimaal beweidingsplan al dan niet aangevuld met ander ruwvoer. Het Engelse 'Institute of Organic Training en Advice' heeft deze technische brochure gepubliseerd. Hierin komen onder andere het belang van voederanalyse, score van de lichaamsconditie en graslandmanagement aan bod.

Goed ruwvoer voor biologische schapen en vleesvee

In de flyer zijn praktische tips weergegeven over hoe je in de praktijk het juiste gras aanbiedt, (ruw)voer teelt en ruwvoer verstrekt. Met als doel de prestaties en het welzijn van de schapen en de runderen te verbeteren bij een afbouwende krachtvoergift. De aanbevelingen zijn mede gebaseerd op monitoring van de lichaamsconditie. Dit is het belangrijkste instrument voor het vaststellen van een effectief rantsoen. De brochure bevat informatie over de pensfunctie, de voedingsbehoefte van runderen en schapen, voederopname, voedergewassen en voedersamenstelling.Belangrijkste bevindingen en aanbevelingen:
  • In nat, slecht gefermenteerde en eiwitarme kuilen ontbreken vaak belangrijke voedingsstoffen. Dit voer is onvoldoende voor jongvee of lammeren. Het produceren van hoogkwalitatief kuilvoer door het nemen van meerdere snedes of door het veld te laten voorbegrazen kan een groot verschil maken.
  • Het analyseren van het kuilvoer zal u helpen om ervoor te zorgen dat de groeiende en drachtige dieren de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.
  • Het scoren van de lichaamsconditie van ooien en koeien en vergelijken met gepubliceerde doelen zal u helpen uitval en problemen met afkalven/lammeren te verminderen.
  • Bij ooien kan een stijgend voedingsniveau in de aanloop naar de paring het scanningspercentage verhogen. Het kan ook van invloed zijn op ooi mortaliteit, lam overleving, groei- en kudde vervangingsratio's.
  • Het scoren van de lichaamsconditie en het gebruik van echoscopie bij de ooien en het aanpassen van het management op basis van het aantal lammeren dat ze dragen zal helpen zorgen voor adequate voeding en verspillingen vermijden.
  • Het inplannen van het lammeren en het afkalven tegelijk met de lentegras-groei kan u in staat stellen om aan de voedingswaarde te voldoen zonder dat u extra krachtvoer hoeft te gebruiken.
  • De voordelen van hoogkwalitatief ruwvoer worden duidelijk wanneer het in verband wordt gebracht met de voorspellingen van de veeprestaties.
  • Deze brochure laat zien dat het mogelijk is om met ruwvoer alleen toch te voldoen aan de behoeften van schapen en vleesvee, maar de productie van hoogwaardig ruwvoer is essentieel.

Bron: CCBT

Publicatie: Organic Beef en sheep Nutrition

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: