Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grootouders duurzaam op de bres voor hun kleinkinderen

Grootouders zien hoe het klimaat de afgelopen 50 jaar al veranderd is. De nieuwe beweging Grootouders voor het klimaat wil laten zien dat er in Nederland vele opa's en oma's zijn die zich zorgen maken over de wereld waarin hun kinderen en kleinkinderen opgroeien. Zij verlangen meer actie om klimaatverandering te voorkomen. Klimaat en energie zouden voor alle politieke partijen topprioriteit moeten zijn bij de komende verkiezingen.

Het wordt voor iedereen steeds duidelijker dat het klimaat nu al aan het veranderen is en klimaatverandering niet pas over 100 jaar plaatsvindt. Record na record sneuvelt op het gebied van hitte, overstromingen, bosbranden en smeltend ijs. In Nederland was er wateroverlast en hadden boeren en tuinders dit jaar veel schade door ondergelopen akkers en hagelstenen zo groot als biljartballen. Grootouders zien de verschillen als geen ander: 'The times they are a changin…'

In verschillende landen zijn al Grandparents for Climate actief, de Grootouders voor het klimaat sluiten aan bij deze bredere internationale beweging.

Klimaatverandering prioriteit bij de verkiezingen

Als we willen voorkomen dat klimaatverandering een ontwrichtende werking krijgt op de samenleving, dan zullen we binnen 15 jaar moeten stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat vereist een actieplan dat met hoge urgentie wordt uitgevoerd. Belangrijke onderdelen daarin moeten zouden zijn: alle huizen en kantoorpanden energieneutraal maken, alle personenauto's elektrisch laten rijden, een omslag in de vervuilende industrie, het sneller opschalen van zonne- en windenergie en het gebruik van aardwarmte. Klimaat en energie zouden voor alle politieke partijen topprioriteit moeten zijn bij de komende verkiezingen.

Fietstocht van Den Haag naar Groningen

Als eerste activiteit fietsen de Grootouders voor het Klimaat, samen met vele anderen, van Den Haag naar Groningen. Van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 september bezoeken ze diverse duurzaamheidsinitiatieven en laten ze zien dat de ze al gestart zijn met de benodigde omslag naar een duurzame energievoorziening. Ze eindigen in Groningen, waar de gaskraan verder dicht moet en de laatste kolencentrale zal moeten sluiten. Bekijk hier de video.Iedereen kan meefietsen, van één etappe tot de hele rit.

Via de website www.grootoudersvoorhetklimaat.nl kunnen grootouders zich aanmelden en meedoen aan diverse activiteiten. Op die manier laten zij hun stem horen en geven zij aan een duurzame toekomst te verlangen voor de huidige generatie en de generaties na hen. Verder kunnen opa's en oma's investeren in Zon Op Zorg en meedoen aan de Voorleesactie op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid.
Publicatiedatum: