Slowakije zet nieuwe bio-wetgeving op Europese agenda

Dit najaar moet een laatste poging gedaan worden om het debat rond de nieuwe Europese wetgeving voor de bio-sector vlot te trekken. Al twee jaar lopen de onderhandelingen die dit voorjaar vastliepen. De vraag naar biologische producten is de laatste jaren fors sneller gestegen dan het aanbod. Om dat gat te dichten wil de EU wetgeving uit 2007 herzien, waardoor omschakelen makkelijker wordt.

Dit voorjaar liepen de onderhandelingen vast nadat er bijna een akkoord lag over fraudecontroles en de certificering voor biologische (import-)producten. Wel bleef er onenigheid bestaan over hoe om te gaan met GMO en gewasbeschermingsresiduen. De Europese Commissie wil een strenge limiet zetten op de residuen die, als ze worden overschreden, kunnen leiden tot decertificering.

Daartegen kwam de sector in het geweer die wees op het feit dat het grootste aantal besmettingen om kruisbesmettingen gaat. IFOAM wees onder andere op dit punt en ook de Europarlementariërs zijn het nog niet eens wie de eindverantwoordelijke is voor de technische standaarden. Het EP lijkt daarmee haar spierballen te willen laten zien en de regelgeving beïnvloeden.

Slowakije nam in juli de voorzittershamer over van Nederland. De nieuwe voorzitter is ambitieus en wil eind augustus met een 'issues paper' te publiceren. Daarvoor voert Slowakije de druk op lidstaten op om te reageren op het voorstel dat op tafel ligt. Op 26 september staat een vergadering gepland waar het onderwerp op de agenda staat.

Bron: Independent


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven