Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reportage glastuinbouwbedrijf Van Paassen in Oude-Leede

"Ook mijn vader werd steeds enthousiaster over bio"

Rob en Sandra van Paassen zijn de trotse eigenaren van een charmant glastuinbouwbedrijf in Oude-Leede, Zuid-Holland. Met veel zorg telen zij verschillende varianten biologisch-dynamische komkommers, paprika, aubergine en véél soorten pepers.

Tot 1997 bestierde Rob het bedrijf samen met zijn vader. Toen zijn vader met pensioen ging, heeft Rob samen met zijn vrouw Sandra het bedrijf volledig overgenomen en nog enkele jaren gangbaar geteeld.


Rechts Rob van Paassen.

Omschakelen naar bio-dynamisch

Rob wilde meer met kringlopen bezig zijn en minder van plastic en steenwol afhankelijk zijn en bovendien waren Rob en Sandra klaar voor een nieuwe uitdaging. In 2010 zijn ze dan ook begonnen met het spannende traject van omschakeling naar een bio-dynamisch bedrijf. Er werden cursussen gevolgd, bestaande biologische bedrijven bezocht, biologische bestrijdingsmethoden onderzocht, de zoektocht naar een goede afzetmarkt voor hun bio-dynamische producten begon – en eindigde bij Nautilus Organic. Hoewel de vader van Rob de plannen van het stel in de beginjaren met argwaan bekeek, werd ook hij steeds enthousiaster. In de 'nieuwe' aanpak herkende hij veel van vroeger en bovendien zag hij het enthousiasme van Rob en Sandra groeien.Een voorbeeld van de biologische bestrijding zijn de selderijplanten die aan het begin van de rijen met pepers staan. De selderijplanten trekken natuurlijke vijanden van onder meer luizen aan en helpen Rob en Sandra zo om hun planten gezond te houden.

Elke dag vroeg op voor de lekkerste komkommers

In al die jaren zijn er ook dingen die niet veranderd zijn. De komkommers blijven het stevigst als ze vóór het middaguur geplukt worden. En dus begint de werkdag in de kassen in Oude-Leede al rond half 7.

Kleine komkommers, Aziatische komkommers en gewone komkommers

Komkommers zijn komkommers? Niet bij Rob. Hij teelt diverse soorten komkommers. Elk met hun eigen uiterlijk en vooral smaak.

Twintig soorten peper

Zonder enige moeite somt Rob ze op. Alle twintig lastige namen van zijn pepers. Van Jalapeño tot Habanero. En van Rawit tot Scotch Bonnet. De kassen van Rob en Sandra zijn bij uitstek geschikt voor het telen van pepers. Met hun hectare kassen behoren ze niet tot de grotere kastelers, maar wél tot de telers die door de overzichtelijke afmetingen mogelijkheden hebben voor wat kleinere oogsten, zoals deze pepers.


De bio-kringloop

Bij de kassen van Rob hebben ook paarden hun thuis. De paarden grazen op het bio-grasland rondom de kassen en zorgen voor de nodige bemesting van de grond. Omdat alleen de meststoffen van de paarden niet helemaal voldoende zijn voor een gezonde bodem, werkt Rob samen met biologische veeboer Jan Duindam van Hoeve Biesland. En zo komen ook de meststoffen van deze hoeve goed tot hun recht.De natuur helpt een handje

Rob heeft ook nog een weetje voor iedereen die zich afvraagt waarom bio-komkommers er soms een tikje 'stoffig' uitzien. Die stof is silicium (kiezelzuur) en komt vanuit de natuur op de plant voor. Hieraan herken je een echte bio-komkommer eenvoudig. De zichtbare silicium op de schil is typerend voor komkommers die in de grond en biologisch geteeld worden. Het maakt de komkommer weerbaar tegen vervelende schimmels als meeldauw. Kortom: zo helpt de natuur de teler een handje.

Verkoop via Nautilus Organic

Op zoek naar een goede afzetmarkt voor hun bio-dynamische producten zijn Rob en Sandra in 2011 lid geworden van Nautilus Organic. Alle bio-dynamische komkommers, pepers, paprika's en aubergines worden via Nautilus Organic verkocht. Een groot deel van de producten komt nu bij het biologische label Nature & More van Eosta terecht, maar het is ook wel eens voorgekomen dat er zóveel pepers waren dat ze terecht zijn gekomen bij een producent van biologische sambal. Het coöperatieve aspect is belangrijk voor dit kleine bedrijf. Dankzij de samenwerking met mede-leden worden de producten van Rob en Sandra tegen rechtvaardige en marktconforme prijzen verkocht.

Voor meer informatie: www.nautilusorganic.nl
Publicatiedatum: