Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roelf Havinga, TEAM Ecocys:

"Mineralen en koolstof de beste natuurlijke bescherming tegen ziekten en plagen"

De recente bijdragen van Peet de Krom en Joris Kollewijn in Biojournaal over de grote overlast dit jaar van ziekten en plagen in de biologische groenteteelt maken duidelijk dat mineralen en koolstof de beste (meest goedkope) natuurlijke bescherming tegen ziekten en plagen zijn. Dit was reden voor Roelf Havinga van TEAM Ecosys om het onderstaande opiniestuk in te sturen:

Het verhaal van Peet de Krom over spreeuwen als remedie tegen de koolmotjes in de spruiten van afgelopen maandag bevestigt dat het loont even te wachten met ingrijpen. De natuurlijke gewasbeschermers komen wel op afroep, maar moeten wel mobilisatie tijd gegund krijgen. Het signaal van overlast was door het gewas met vluchtige geurstoffen in de lucht gezet. Vergelijk het met humane hulpverlening bij natuurrampen. Daarbij duurt het ook een paar dagen tot een week voordat de hulpverlening goed op gang is gekomen.Na de vakantie komen wij medio september met completere informatie over de noodzakelijke mineralen en hoeveelheid humus die minimaal vereist is om tijdens het groeiseizoen de aantallen en variatie in bodemleven te krijgen om jullie gewassen zo optimaal mogelijk van mineralen en voedingsstoffen te voorzien en te beschermen tegen ziekteverwekkende organismen.

Ongewervelde dieren, zoals wormen, aaltjes, springstaarten, (micro)spinnen, mieren, insecten, bacteriƫn, schimmels en dergelijke hebben een uitwendig pantser van chitine. De ziekteverwekkende organismen hebben echter vier stoffen extra in de chitine. Deze vier verbindingen zijn niet aanwezig in de chitine van de 'gewenste' organismen. Door deze vier extra verbindingen smaken ze beter.

Bij voldoende bodemleven, in aantallen en diversiteit, zal het aantal schadelijke organismen door vraat van de gewenste organismen voldoende laag blijven, om economische schade te voorkomen. De aanwezigheid van deze vier extra verbindingen verklaart ook waarom bepaalde natuurlijke middelen wel effectief zijn tegen schadelijke organismen maar geen tot geringe schade veroorzaken bij 'gewenste' organismen. De chitine wordt dan opgelost/afgebroken op deze vier aangrijpingspunten. Als je luchtpijp instort is het snel met je gedaan. Het wordt tijd dat het verbod op het gebruik van dergelijke natuurlijke beschermingsmiddelen zoals olie en poeder van de neemboom wordt opgeheven. Ook verschillende zepen van extracten van kruiden, planten en bomen dreigen verboden te worden, ondanks (wetenschappelijk) bewezen natuurlijk ziektewerende en productie verhogende eigenschappen. Deze zepen hebben biocide werking, zonder dat er chemische biociden als penicilline en vancomycine in zijn verwekt. Ze werken dus ook tegen multi-resistente Staphylococcen auries (MRSA) bacteriƫn. Het is aan de standsorganisaties om de Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen in stand te houden. Nu dreigt deze lijst te verdwijnen onder het lobby geweld.

De effectiviteit van de uitgevoerde bemesting en bladvoeding zijn te monitoren aan de hand van brixwaarden en zuurgraad (pH) van het blad- of plantsap. Bij brixwaarden van 10-12 of hoger en bij een pH 6,4 is het gewas over het algemeen vitaal genoeg om geen last te hebben van ziekten en plagen (insectenvraat). Als je gezond bent word je niet ziek/hoef je niet geruimd te worden.

Samengevat

Investeren in een bodem met koolstof en mineralen in balans, is op termijn de beste garantie voor goede bodemvruchtbaarheid, bodemvruchtbaarheid, vochtbergend en drainerend vermogen, goede gaswisseling en natuurlijke bescherming tegen ziekten en plagen. Als toegift voor de teler, de slagroom op appeltaart, werkt het ook onkruidremmend.

Voor de consument is voeding afkomstig van een bodem in balans (automatisch) rijk aan voedingsstoffen en mineralen. Deze voeding is het beste medicijn tegen beschavingsziekten en de beste garantie op een vitaal leven.

Roelf Havinga, TEAM Ecosys, Twello

Publicatiedatum: