Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zwerm verlost Peet de Krom van rupsjesplaag in bio-spruiten

"De spreeuwen zijn het sprookje van dit jaar"

Tholen - Een invasie van koolmotjes leek desastreuze gevolgen te hebben voor het perceel met bio-spruiten bij De Kromme Lepel in Bergen op Zoom. Maar niets bleek minder waar: dankzij een zwerm spreeuwen staat het perceel spruiten er op dit moment prachtig bij. "De spreeuwen zijn het sprookje van dit jaar. Deze gebeurtenis heeft mijn beeld van de spreeuw voorgoed gewijzigd", vertelt Peet de Krom.

Hij geeft aan dat hij in mei in het veld bezig was met zijn wiedmachine en op een gegeven moment niet eens meer normaal kon ademhalen. "Op het moment dat ik aan het einde van een rij was, fladderden er duizenden koolmotjes om mij heen. Toen wist ik nog niet wat het was, maar dit bleken koolmotjes te zijn. Een tijdje daarna zaten de spruiten barstensvol met rupsjes, met als gevolg 'venstervreterij' in de spruiten, in heel het perceel. Ik was eigenlijk vastbesloten om alles om te frezen. Het was zo desastreus, ik heb het nog nooit in die mate gezien."De buurman van De Kromme Lepel is bloementeler. De bloementelers in de omgeving waren al gewaarschuwd voor de invasie van de motjes. "Let op: het is landelijk. De omstandigheden voor de koolmotjes waren begin dit voorjaar zo ideaal dat er een mega-invasie verwacht werd. Dus de gangbare spuitwereld was al uitgerukt om alles kapot te spuiten wat ze zagen." De aantasting door de motjes was vreselijk om te zien, zo geeft Peet aan. "Een normaal mens had alles omgefreesd, daar ben ik van overtuigd. Maar iets in mij weerhield me om dat te doen. Al de arbeid en de kosten voor dit veld waren al gemaakt. Het veld stond mooi schoon en was echt een plaatje."

Maar als in een sprookje zag Peet op een gegeven moment een zwerm spreeuwen aan komen vliegen. De zwerm landde op de hoek van het veld met spruiten. "Ze vielen er in en na drie tot vier minuten sprong de zwerm omhoog en ze werkten die ochtend een deel van het veld met spruiten af. Ze vraten de rupsjes op. En de volgende dag pakten ze precies het stuk ernaast. Zo hebben ze in een week tijd alle rupsjes opgegeten. En na tien dagen was de hele kolonie weg."


Peet de Krom geeft in het spruitenveld toelichting over de teelt, tijdens de bio-picknick bij De Kromme Lepel in 2013.

Peet is er van overtuigd dat hieruit maar weer blijkt dat de natuur zichzelf regelt. "De aantasting was zo gigantisch, die kon ook alleen maar opgelost worden met grote aantallen." Hij had nooit gedacht dat zo'n grote zwerm spreeuwen ook iets goeds zou kunnen doen voor zijn gewassen. "Ik kom uit de aardbeienwereld en van nature zijn de spreeuwen in het kleinfruit echt een schrikbeeld."

De percelen staan er momenteel prima bij. De Kromme Lepel heeft in tegenstelling tot veel andere telers in het oosten van Noord-Brabant geen last van overmatige regenval gehad. "Het staat er prachtig bij. We zijn al zes weken bezig met handgeplukte bio-sperziebonen en merken meer vraag vanuit de rest van het land."

Voor meer informatie:

Peet de Krom
De Kromme Lepel

Laageinde 20
4614 PW Bergen op Zoom
0164 684257
[email protected]