Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Familie bewust niet naar Rio afgereisd - verrassingsbezoek broer

"Olympisch goud Van Rijsselberghe optelsom van zoveel jaren bio-powervoedsel"

Tholen - Dorian van Rijsselberghe is wederom Olympisch kampioen windsurfen geworden. "Dit is gewoon fantastisch. Het is een optelsom van zoveel jaren powervoedsel uit de biologische sector", reageert zijn vader Marc van Rijsselberghe enthousiast. Marc is bekend van de Zilte Aardappels van Marc., een biologische aardappel geteeld op zilte grond. Dorian is opgegroeid op een biologisch-dynamische boerderij op Texel.

De familie volgde de race vanuit Nederland. Dorian koos er bewust voor om zijn familie er niet bij te hebben, zo geeft Marc aan. "Dorian vond het te gevaarlijk om zijn naasten in Rio er bij te hebben, we zouden de races slecht kunnen zien en er is geen biologisch voedsel. Als er iets gebeurt, gaat het me slechter laten varen, zei hij. Dus wilden we het risico niet nemen. We hebben in principe al acht jaar dagelijks contact, dus maakt het niet heel veel uit om het thuis te moeten volgen.""Verrassingsbezoek broer echte tranentrekker"

Net als in Londen was Dorian afgelopen vrijdag vóór de medalrace al zeker van het goud. Als klap op de vuurpijl won hij gisteren (14 augustus) ook de afsluitende medalrace. Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de drie prinsessen volgden de race op de voet. Na afloop van de medalrace is de Olympisch kampioen zelfs even aan boord gegaan bij de koninklijke familie. Zij feliciteerden hem persoonlijk met de winst. Dit moment leidde overigens tot verwarring bij een commentator van CBS. "Volgens CBS is Dorian getrouwd met Maxima." Een ander bijzonder moment vond afgelopen zaterdag al plaats: "Eergisteren is Adriaan, de oudste broer van Dorian, als verrassing naar Rio gevlogen. Na het zien van de door de familie en vrienden opgenomen video stond Adriaan opeens voor zijn neus. Dat was een echte tranentrekker."

Marc vertelt dat het totale zeilteam al acht jaar biologisch eet. "Wij hebben hier overleg over gehad met het watersportverbond. Hierin hebben we gezegd dat als ze willen dat Dorian in het programma meegaat, we willen dat hij biologisch eten krijgt. De koks bij de Olympische Spelen in Londen en Rio hebben uiteindelijk de opdracht gekregen om biologisch te koken. We zijn hartstikke blij dat Dorian gesponsord is door Ekoplaza. Volgens mij zijn beide partijen er blij mee. Hij maakt gewoon waar wat er in hem zit. We hebben eerdaags hier een huldiging en dan gaan we hem weer voelen en aanraken."

Marc.

Met de zilte biologische aardappelen gaat het ook hartstikke goed, geeft Marc aan. "Er is inmiddels uit 44 landen vraag voor hulp met zilte teelt, waaronder 55.000 boeren uit Bangladesh. Dat zijn dingen waar je normaal gesproken niet mee geconfronteerd wordt. Dat is een heel interessante levensopgave die we er bij gekregen hebben. Dit gaat de goede kant uit."

Voor meer informatie: www.marcfoods.nl