Statement Bionext en Biohuis:

"Biologische sector accepteert geen misbruik koper"

In de media wordt geschreven dat er misbruik gemaakt zou worden van koper in de biologische aardappelteelt. De Europese biologische regels schrijven voor dat het natuurlijke mineraal koper gebruikt mag worden in de biologische landbouw. In kleine hoeveelheden is koper nodig voor de groei van planten en in Nederland is koper toegestaan als bladbemestingsmiddel. Het is echter in Nederland verboden om het in een hoge dosering als bestrijdingsmiddel te gebruiken, omdat het dan schadelijk is voor het bodemleven. Daarom is de biologische sector tegen het oneigenlijk gebruik van koper.
 
Bij de aardappels gaat het om problemen met de aardappelziekte Phytophtora, die dit jaar door het natte weer veel problemen geeft. Waar de gangbare aardappelteler met chemische-synthetische gewasbeschermingsmiddelen kan spuiten, rest de biologische teler niets anders dan het aangetaste blad weg te branden en genoegen te nemen met een kleinere oogst. Voor de consument betekent het dat er kleinere en duurdere bio-aardappelen in het schap komen.

De biologische sector is al veel langer actief om nieuwe wegen te vinden voor een antwoord op Phytophtera in de aardappelteelt. Er zijn onder meer aardappelrassen ontwikkeld die veel beter bestand zijn tegen deze schimmelziekte, zoals de Carolus, de Vita bella, Alouette en Bionica. Deze rassen zijn echter nog niet op voldoende schaal beschikbaar voor de boeren en er is nog weinig vraag naar omdat deze aardappels nog onvoldoende bekend zijn bij inkopers van de retail en consumenten. De ontwikkeling van resistente rassen en het stimuleren van deze rassen in de markt wordt krachtig voortgezet vanuit de biologische sector.

Bionext heeft een aantal bijeenkomsten met bestuurders gepland om het onderwerp te bespreken en een verdere aanpak te formuleren.

Voor meer informatie: www.bionext.nl en www.biohuis.org

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.