Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Robot op zonne-energie detecteert onzuiverheden in gewas

In Queensland, Australiƫ, hebben wetenschappers een test uitgevoerd met Rippa, een robot op zonne-energie, die onkruid en vreemde voorwerpen kan detecteren in gewassen. De robot weegt 250 kilogram en maakt gebruik van sensoren die de oppervlakte van het gewas verkent. Volgens onderzoeksprofessor Salah Sukkarieh van de universiteit van Sydney kunnen deze gegevens worden gebruikt om de gewasopbrengsten beter in te schatten en te bemesten. Dat liet hij weten aan Australisch nieuwsmagazine Star.Rippa (Robot voor Intelligent Perception en Precision Application) werd een half jaar geleden ontwikkeld. Ditmaal is de robot op nieuwe grondsoorten en andere gewassen getest. Sukkarieh stelt dat de bundeling van een aantal sensoren in combinatie met geavanceerde algoritmen onkruid kunnen detecteren in het gewas. Ook zouden vreemde voorwerpen, zoals steen, glas of metaal herkend worden. De volgende stap is om het systeem zodanig te optimaliseren dat het deze objecten niet alleen herkend, maar ook verwijderd.

"We hebben de Rippa gebouwd omdat de tuinbouwsector ons heeft gevraagd iets te ontwikkelen dat ons volledig geautomatiseerd helpt individuele gewassen te kunnen beheren en daarbij de productiviteit te vergroten", vertelt hij het medium.

Bij wijze van test streek Rippa drie uur lang neer op Rugby Farms, waar de robot het slaveld in kaart bracht. De data die uit dat proces voortkwamen werd live gedeeld met de onderzoekers. Sukkarieh: "Het uiteindelijke idee is dat telers straks zelf in staat zijn om hun gewassen vanaf hun laptops in de gaten te houden."


Bron: Star
Publicatiedatum: