
Abonneren
Vacatures
- Leidinggevende snijderij
- Fruitteler / gewasverzorger boomkwekerij
- Teeltspecialist
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
Top 5 - gisteren
- "Ik kijk nu volledig anders tegen een zak sesamzaad aan"
- "Meer wederzijds begrip Tweede Kamerleden in voedseldebat na filmvertoning"
- "Met drie-eenheid soda, groene zeep en schoonmaakazijn kan je alle schoonmaakklussen aan"
- Omschakeling van biologisch legpluimvee naar scharrel of vrije uitloop moet gemeld worden bij Skal en COKZ
- Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen bekend
Top 5 - afgelopen week
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
31 juli open dag
Zelfpluk in krozenboomgaard Boven-Leeuwen
De krozenboomgaard en het fruitdoolhof zijn uniek in Nederland. "Al het fruit is gekweekt volgens de schone teeltwijze, dat onder meer inhoudt: gebruik van organische mest, aanplant van fruitrassen met hogere ziekteweerstand en natuurlijke plaagregulatie," vertelt Thijs Banken. "Momenteel zijn veel fruitsoorten rijp: krozen, pruimen, rode, witte en roze aalbessen, bramen en frambozen. Ook zijn de eerste rijpe appelen en peren rijp: Stark’s Earliest, Yellow-Transparant en Kruideniersperen."
Krozen
"In het begin van de vorige eeuw werden krozen veel geteeld in Zeeland en het rivierengebied. Vooral in het Land van Maas en Waal was de vrucht erg populair. Op bijna elk erf stond wel een krozenboom. De kroos is nu helaas bijna volledig verdwenen uit het Nederlandse landschap. Waardoor dit precies is gekomen is moeilijk na te gaan, maar de arbeidsbehoeftige hoogstamteelt, de nachtvorstgevoeligheid en de opkomst van de pruimenimport gedurende het hele jaar zijn waarschijnlijk de belangrijkste oorzaken."
"In het Land van Maas en Waal staat nog een bescheiden aantal krozenbomen. Om enkele plaatsen te noemen: bij de Doorbraak in Beneden-Leeuwen, in de Kerkstraat te Wamel en de Heemtuin te Druten. Tussen de Bernhardstraat en Wilgenstraat in Boven-Leeuwen staat nog een ouderwetse ‘krozenbogerd’. Uit de boomgaard wordt het fruit geplukt voor de bereiding van sap, jam en wijn. Ook worden er zaailingen gewonnen die na uitplant worden beoordeeld op gebruikskwaliteiten. Dit heeft al diverse interessante nieuwe variëteiten opgeleverd, zoals een lila en een zwarte kroos."
De kroos lijkt inmiddels aan een wederopstanding bezig. Zo is de kroos door de voorselectie voor opname in de Ark van de Smaak van Slow Food Nederland en inmiddels ook internationaal voorgedragen.
Voor meer informatie: www.schonefruitteelt.123website.nl
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-23 GMO: een ramp voor bio?!
- 2023-03-22 Aart-Jan Knauff een van de sprekers tijdens Foodretail Meets Foodservice Congres
- 2023-03-21 Registratie voor deelnemers Organic Produce Summit 2023 geopend
- 2023-03-20 Gespreksavond over duurzaam voedsel met bio-boer Henk Klompe: 29 maart in Dronten
- 2023-03-20 Symposium 'Mooi Hogeland!? – samen werken aan herstel van biodiversiteit': 15 april
- 2023-03-17 Fotoreportage: Consumentengedrag onder de loep tijdens BioAcademy Kennis & Inspiratiedag 2023
- 2023-03-16 Fine Food Festival brengt ruim 40 leveranciers samen
- 2023-03-15 Webinar Aptean & Rabobank, 22 maart
- 2023-03-15 AGF Trendcafé op 21 maart op winkelbezoek in Venlo en Düsseldorf
- 2023-03-14 Wethouder steekt handen uit de mouwen op biologische schapenboerderij
- 2023-03-09 BioAcademy Kennis & Inspiratiedag op 16 maart in Driebergen
- 2023-03-09 Dit zijn de winnaars van de Best New Product Awards Biofach en Vivaness 2023
- 2023-03-08 Horecabeurs Goes weer goed op de kaart in 2023
- 2023-03-08 Biologische kasgroententelers doen mee aan Kom in de Kas 2023
- 2023-03-07 Waarom komt biologisch boeren maar niet van de grond? - vanavond derde debat in Haarlem
- 2023-03-07 Geslaagd seminar over biologische uien
- 2023-03-07 Mee naar Hong Kong, Anaheim of Madrid? Uiterste inschrijfdata vakbeurzen komt dichtbij
- 2023-03-03 Leerlingen presenteren duurzaamheidsadviezen op DID-IT-boerderij
- 2023-03-02 3 maart: Studiedag vrije veredeling versus F1-hybride en CRISPR-Cas
- 2023-02-24 Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023