31 juli open dag
Zelfpluk in krozenboomgaard Boven-Leeuwen
De krozenboomgaard en het fruitdoolhof zijn uniek in Nederland. "Al het fruit is gekweekt volgens de schone teeltwijze, dat onder meer inhoudt: gebruik van organische mest, aanplant van fruitrassen met hogere ziekteweerstand en natuurlijke plaagregulatie," vertelt Thijs Banken. "Momenteel zijn veel fruitsoorten rijp: krozen, pruimen, rode, witte en roze aalbessen, bramen en frambozen. Ook zijn de eerste rijpe appelen en peren rijp: Stark’s Earliest, Yellow-Transparant en Kruideniersperen."
Krozen
"In het begin van de vorige eeuw werden krozen veel geteeld in Zeeland en het rivierengebied. Vooral in het Land van Maas en Waal was de vrucht erg populair. Op bijna elk erf stond wel een krozenboom. De kroos is nu helaas bijna volledig verdwenen uit het Nederlandse landschap. Waardoor dit precies is gekomen is moeilijk na te gaan, maar de arbeidsbehoeftige hoogstamteelt, de nachtvorstgevoeligheid en de opkomst van de pruimenimport gedurende het hele jaar zijn waarschijnlijk de belangrijkste oorzaken."
"In het Land van Maas en Waal staat nog een bescheiden aantal krozenbomen. Om enkele plaatsen te noemen: bij de Doorbraak in Beneden-Leeuwen, in de Kerkstraat te Wamel en de Heemtuin te Druten. Tussen de Bernhardstraat en Wilgenstraat in Boven-Leeuwen staat nog een ouderwetse ‘krozenbogerd’. Uit de boomgaard wordt het fruit geplukt voor de bereiding van sap, jam en wijn. Ook worden er zaailingen gewonnen die na uitplant worden beoordeeld op gebruikskwaliteiten. Dit heeft al diverse interessante nieuwe variëteiten opgeleverd, zoals een lila en een zwarte kroos."
De kroos lijkt inmiddels aan een wederopstanding bezig. Zo is de kroos door de voorselectie voor opname in de Ark van de Smaak van Slow Food Nederland en inmiddels ook internationaal voorgedragen.
Voor meer informatie: www.schonefruitteelt.123website.nl