
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
Initiatief vermindert CO2-uitstoot met 55%
'De Langste Vegetarische Tafel' verbetert wereldrecord
Bijeenkomst De Langste Vegetarische Tafel. Fotobron: TK Photography
6000 balletjes en bijna 700 kilo groente
Voor dit mega lopend buffet stonden ruim 20 vrijwilligers vier dagen in de keuken. Hiervoor werd onder andere gebruik gemaakt van de keuken van zorggroep Viva in Heemskerk. De maaltijd bestond onder andere uit 6000 balletjes falafel & friends (falafel met spinazie en bieten), 200 kilo bieten, 100 kilo ui, 100 kilo paprika, 40 kilo vegetarisch gehakt en courgette, 10 kilo knoflook en 2 kilo tijm. Het menu bestond uit 5 gerechten uit de Mediterrane keuken: pasta pesto, oranje salade, zomerse groenteschotel, bietensalade en falafel & friends met tzatziki.
"Iedereen heeft erg genoten van deze klimaatvriendelijke maaltijd", aldus Floris de Graad. Een 4 meter hoge thermometer liet ook verschil zien tussen de klimaatverandering in een scenario met een lagere vleesconsumptie en een scenario waarbij er geen maatregelen worden genomen. "Om de doelstelling uit Parijs te halen, moet de uitstoot van broeikasgassen met 90% verminderen. Dat kan alleen als er minder vlees wordt gegeten. Doorgaan op de oude voet is geen optie”.
55% minder CO2-uitstoot
De maaltijd die tijdens de Langste Vegetarische Tafel werd gegeten had een uitstoot van 55% minder broeikasgassen dan de gemiddelde Nederlandse maaltijd. "En merendeel van de uitstoot komt dan ook nog eens, omdat we pasta aten in plaats van Nederlandse aardappelen”, aldus De Graad.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-02 BUMI overgedragen aan De Hobbit
- 2023-06-01 Loopt Duitsland voorop in de eiwittransitie?
- 2023-05-22 Passen vegaburgers in een gezond voedingspatroon?
- 2023-05-11 Nieuw 'No Sugars'-duo
- 2023-05-05 "Het moment om te investeren in eiwitrijke gewassen?"
- 2023-04-14 "Naast de energietransitie en grondstoffentransitie is er ook de eiwittransitie"
- 2023-04-07 Nieuwe plantaardige kokos-opklopcrème met 30% vet
- 2023-04-03 Belasting op haver- en rijstmelk, niet op koemelk en chocolademelk
- 2023-03-31 "Voor onze kokosroom wordt geoogst door mensen, niet door apen"
- 2023-03-21 Nieuw: QueenBite Burger
- 2023-03-09 Denemarken investeert 45 miljoen euro in plantaardig biologisch voedsel
- 2023-03-02 Onderzoek naar risico's van microbiële contaminanten in nieuwe plantaardige ingrediënten
- 2023-03-01 Plantaardig eiwit van Nederlandse eiwitboeren gewild, maar onbekend
- 2023-02-27 "Bijna twee derde van de vegetarische burgers is niet erg gezond"
- 2023-02-20 Masterplan voor eiwittransitie als economische motor in Nederland
- 2023-02-10 Natuurgedreven: nieuwe mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren
- 2023-02-09 Nieuwe range seitan voor in de koeling
- 2023-02-08 Wat als heel Nederland vegan wordt?
- 2023-02-02 Klassieke maaltijden met een plantaardige twist
- 2023-01-26 66 partners Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel