Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Initiatief vermindert CO2-uitstoot met 55%

'De Langste Vegetarische Tafel' verbetert wereldrecord

Vrijdag 15 juli hebben de Vegetariërsbond en Tivall het wereldrecord Langste Vegetarische Tafel verbeterd. 1950 eters genoten van een lekkere vegetarische maaltijd en lieten daarbij zien dat lekker en klimaatvriendelijk eten hand in hand gaan. Deze recordpoging vond plaats op het Museumplein in Amsterdam. "Met dit evenement laten we zien dat bijdragen aan een beter klimaat heel smakelijk kan zijn. De veeteelt is verantwoordelijk voor minstens 15% van de uitstoot van broeikasgassen. Minder vlees eten is een effectieve persoonlijke stap waarmee je gelijk bijdraagt aan minder klimaatverandering", aldus Floris de Graad, directeur Vegetariërsbond.


Bijeenkomst De Langste Vegetarische Tafel. Fotobron: TK Photography

6000 balletjes en bijna 700 kilo groente
Voor dit mega lopend buffet stonden ruim 20 vrijwilligers vier dagen in de keuken. Hiervoor werd onder andere gebruik gemaakt van de keuken van zorggroep Viva in Heemskerk. De maaltijd bestond onder andere uit 6000 balletjes falafel & friends (falafel met spinazie en bieten), 200 kilo bieten, 100 kilo ui, 100 kilo paprika, 40 kilo vegetarisch gehakt en courgette, 10 kilo knoflook en 2 kilo tijm. Het menu bestond uit 5 gerechten uit de Mediterrane keuken: pasta pesto, oranje salade, zomerse groenteschotel, bietensalade en falafel & friends met tzatziki.

"Iedereen heeft erg genoten van deze klimaatvriendelijke maaltijd", aldus Floris de Graad. Een 4 meter hoge thermometer liet ook verschil zien tussen de klimaatverandering in een scenario met een lagere vleesconsumptie en een scenario waarbij er geen maatregelen worden genomen. "Om de doelstelling uit Parijs te halen, moet de uitstoot van broeikasgassen met 90% verminderen. Dat kan alleen als er minder vlees wordt gegeten. Doorgaan op de oude voet is geen optie”.

55% minder CO2-uitstoot
De maaltijd die tijdens de Langste Vegetarische Tafel werd gegeten had een uitstoot van 55% minder broeikasgassen dan de gemiddelde Nederlandse maaltijd. "En merendeel van de uitstoot komt dan ook nog eens, omdat we pasta aten in plaats van Nederlandse aardappelen”, aldus De Graad.
Publicatiedatum: