Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In 1984 slechts 1 hectare, nu 19.020 hectare

Danone koopt Amerikaanse marktleider Earthbound Farm Organic

Voor de tweede keer in drie jaar tijd is het Amerikaanse Earthbound Farm verkocht. Ditmaal aan het Franse zuivelconcern Danone. Earthbound Farm, de grootste werkgever in de streek, werd de eerste keer verkocht voor 543 miljoen euro. De tweede maal werd het bedrijf als onderdeel van WhiteWave Foods verkocht voor 11,3 miljard euro. Earthbound Farm startte in 1984 op amper één hectare maar beschikt heden ten dage over een areaal van 19.020 hectare.
 
Op de Amerikaanse biologische markt is Earthbound Farm marktleider. In 2013 werd het bedrijf voor de eerste maal verkocht aan WhiteWave Foods uit Chicago. De oprichters van Earthbound Farm, Myra en Drew Goodman, behielden destijds 10% van het bedrijf, waarvan de waarde geraamd wordt op €54 miljoen.

Na de overname door WhiteWave Foods werd Earhtbound Farm onderdeel van moederbedrijf Dean Foods naast de holding Horizon Dairy, het grootste biologische zuivelconcern in het land. Bij de meest recente verkoop maakt Earthbound Farm wederom onderdeel uit van een 'package deal', nu Danone WhiteWave en zijn holdings voor 11,3 miljard euro heeft overgenomen. Volgens Reuters betreft het de grootste aankoop van Danone sinds 2007.

Reuters meldt dat WhiteWave goed is voor een omzet van 3,6 miljard euro. Danone verwacht tegen 2020 synergie-effecten van 271,5 miljoen euro te bereiken, wat neerkomt op 8% van de omzet van WhiteWave in 2015. Earthbound Farm, dat in 1984 door het echtpaar Goodman werd opgericht, behaalde het eerste jaar een omzet van 9052 euro maar wist later de Amerikaanse markt voor biologische voorverpakte sla te veroveren.

Earthbound Farm bracht in 1986 als eerste gewassen verpakte sla op de markt voor de retail. In 1995 ging het bedrijf samenwerken met Mission Ranches, waarmee het bedrijf de beschikking kreeg over een biologisch areaal van 323 hectare. In 1998 bedroeg het areaal voor de biologische teelt al 2347 hectare, wat het bedrijf tot grootste producent van biologische AGF in de VS maakte.

Voor meer informatie: www.earthboundfarm.com
Publicatiedatum: