Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wereldbodemmuseum nu ook virtueel te bezoeken

Vanaf nu kan het Wereldbodemmuseum van het bodeminformatie-instituut ISRIC in Wageningen ook virtueel worden bezocht. Het museum heeft een werelddekkende collectie bodemprofielen. Deze 3D-profielen of monolieten worden gebruikt om de bodemvorming aan bezoekers uit te leggen. Ook maken zij het belang van de bodem overal ter wereld duidelijk voor bijvoorbeeld de wereldvoedselvoorziening of de klimaatverandering, en geven zij informatie over de culturele waarde ervan. Tot op heden moesten belangstellenden naar de Wageningse Campus komen om het museum te bezoeken. Dat hoeft nu niet meer. Het museum is vanaf heden voor de hele wereld virtueel te bezoeken, waarbij niet alleen het museum en de museumcollectie digitaal ontsloten zijn, maar ook het volledige depot, dat normaal gesproken voor bezoekers gesloten blijft.

"We hebben een unieke collectie. Beschouw het als een DNA-bank of herbarium, maar dan van de bodem", zegt curator Stephan Mantel. “De bodemprofielen die we in het museum tentoonstellen komen van de hele wereld. Nergens anders vind je zo’n uitgebreide collectie. Wetenschappers en studenten uit de hele wereld weten ons dan ook te vinden. En sinds de opening van het nieuwe museum in 2014 komen er ook veel middelbare scholieren en andere bezoekers naar het museum.”De collectie van het Wereldbodemmuseum bestaat in totaal uit zo'n 1200 bodemprofielen uit 80 landen en van alle belangrijke bodemtypen ter wereld. Daarvan kunnen er slechts 90 als monoliet in het museum worden tentoongesteld. Deze monolieten zijn verticale doorsnedes van bodems tot zo'n 1,5 meter diepte waar de opbouw van de bodem goed te zien is. Ze hebben vooral een wetenschappelijke doelstelling als onderzoek- en referentiemateriaal. Maar het museum doet veel meer. Stephan Mantel: "Het museum geeft ook veel informatie die voor niet-bodemkundigen interessant is en een goed beeld geeft van het grote belang van de bodem bij allerlei wereldproblemen, van de wereldvoedselvoorziening tot klimaatverandering."

Deze unieke collectie is nu voor iedereen ter wereld 24 uur per dag virtueel te bezoeken. Je kunt online een wandeling door het museum maken en bij ieder bodemprofiel allerlei informatie opvragen. Maar omdat je niet alleen de collectie in het museum kunt bekijken, maar ook die in het depot (waar het grootste deel van de collectie opgeslagen ligt), kun je ook per land een compleet overzicht krijgen van de beschikbare monolieten. En je kunt zo je eigen expositie maken voor bijvoorbeeld studie of een werkstuk.

De virtuele rondleiding is, vanwege het internationale karakter van het museum, op dit moment alleen nog in het Engels. Er wordt nog gewerkt aan een virtuele rondleiding met toelichting in het Nederlands. En de collectie wordt uiteraard gestaag uitgebreid.

Klik hier voor de virtuele tour door het Wereldbodemmuseum en treedt binnen in de wonderbaarlijke wereld van de bodem.

Voor meer informatie: Stephan Mantel
Publicatiedatum: