Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
O.a. krediet voor omschakjaren

Van Dam: borgstelling overheid helpt kredietverlening bij verduurzamen agrarische bedrijven

Met de nieuwe borgstelling voor MKB-landbouwkredieten (BL), wordt het voor boeren en tuinders gemakkelijker om bedrijfsfinanciering te realiseren. Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) staat garant voor bedrijven met een goed bedrijfsplan die een lening willen afsluiten voor een investering. Banken geven eerder een lening als de overheid borg staat. De regeling heeft speciale modules voor verduurzaming en voor bedrijfsovername. De nieuwe BL volgt per 1 januari 2017 de bestaande Garantstelling Landbouw op.

Steun in rug voor duurzame landbouwsector

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken: "Boeren en tuinders met investeringsplannen die vanuit de optiek van de bank een te hoog risico kennen, kunnen met de garantieregeling alsnog gemakkelijker financiering krijgen. Dat is een goed steuntje in de rug voor deze ondernemers en specifiek voor een duurzame landbouwsector."

De Borgstelling MKB-landbouwkredieten (BL) lijkt straks meer op de BMKB borgstellingsregeling die garant staat voor het overige MKB. Door aangepaste werkafspraken met de banken kan de borgstelling sneller worden toegekend en worden de administratieve lasten verminderd.

Startende ondernemers

Met de BL kunnen ondernemers een borgstelling op maximaal 1.200.000 euro krijgen van een totale bedrijfsfinanciering van 1.800.000 euro. Is de investering bedoeld voor een groenlabelkas of voor een stal die voldoet aan de criteria van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV), dan kan de overheid borg staan voor maximaal 2.500.000 euro van een lening van 3.750.000 euro.

Startende ondernemers (in de agro-sector vaak bedrijfsovernemers) krijgen een extra steuntje in de rug: ze betalen een eenmalige provisie van 1% in plaats van de standaard 3%. Boeren en tuinders die willen omschakelen van gangbaar naar biologisch produceren kunnen met de vernieuwde borgstellingsregeling krediet krijgen voor de omschakeljaren.
 

Uitvoering door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

De nieuwe borgstellingsregeling speelt volgens EZ een belangrijke rol bij de verduurzaming van de agrarische sector, als ook voor het innovatieve karakter ervan. De regeling is in goede samenspraak met de banken tot stand gekomen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering van de BL-regeling.
Publicatiedatum: