Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Thaise bio-boeren zetten in op diversiteit om droogte te overleven

Thailand is getroffen door de ergste droogte in tientallen jaren. De gevolgen voor de boeren zijn rampzalig. Een paar kleine boeren laten echter zien dat diversiteit in de toekomst uitkomst kan bieden.

Nadat El Nino in Thailand volgde op twee jaar extreem weer met veel droogte, was het een opluchting toen de regen eindelijk kwam. De schade van de jaren met weersextremen waren aanzienlijk. De rijst- en suikeruitvoer vermindert naar verwachting met minstens 1 miljoen ton en de prijzen zijn in twee jaar niet zo hoog geweest. Dit komt hard aan voor één van de grootste rijst exporterende landen. Thailand gebruikt 65% van het water voor landbouw.



In het gebied dat doorgaans zeer vruchtbaar is, mislukken nu de oogsten en komt de broodwinning in gevaar. De onderneming van de 55-jarige Kul Punyawong lukte het om de droogte te overleven. Dit is te danken aan simpelweg: diversiteit.

Zij woont in een gebied dat gedomineerd wordt door industriële monocultuur met maisvelden in overvloed, maar Kul produceert onder andere bananen en doerian.
Groepen Thai en buitenlandse vrijwilligers schoffelen en graven ijverig in beekjes en velden. De boerderij is een ecologisch leercentrum dat 'nieuwe theorieën' instrueert.
Landbouwgif wordt verafschuwt en men richt zich op wisselteelt en diversiteit om het extreme weer het hoofd te bieden.

Het landschap herinrichten
Punyawong plantte bomen om schaduw te creëren en zo de verdamping van water tegen te gaan alsmede de bodem te verrijken. Door verschillende inheemse planten kan de bodem het water nu beter vasthouden. Daarnaast werden grote vijvers aangelegd om het regenwater op te slaan. Volgens haar is het de enige manier om vooruit te komen. Tijdens de gehele droogteperiode was er water genoeg. Na slechts een paar jaar is al bewezen dat deze methode werkt tegen natuurrampen.

Op weg naar het instorten van het systeem
Kwan heeft zijn eigen biologisch boomgaard gevestigd in 2011, waar hij verschillende gewassen kweekt. Kwan zegt dat El Nino de grootste ramp ooit was, niet alleen in Thailand, maar ook in Vietnam en Cambodja. "De mensen lijden onder het effect van conventionele landbouw", zegt Kwan, "maar ze denken nog steeds dat het de juiste manier is."

Gedragsverandering
Gelukkig worden op meer plaatsen projecten met biologische landbouw opgezet, waarbij lokale boeren worden getraind. Hierdoor leert men heel anders denken.
Kul Punyawong vond de verwoesting in haar eigen provincie, door ontbossing en veelvuldig gebruik van chemicaliën zo erg dat ze iets wilde doen. Ze zegt dat dit probleem het hele land aangaat. Ze is voor kleinschalig biologische landbouw, die de verloren ecologie van de rivieren kan herstellen en het leven duurzamer en gelukkiger maakt. Maar het is niet eenvoudig om te veranderen.

Biologische landbouw werd tien jaar geleden geen succes vanwege de invloed van chemische bedrijven voor de landbouw en de houding van de boeren. Veel mensen geloven simpelweg niet in landbouw zonder gif.

Bron: DW
Publicatiedatum: