
Abonneren
Vacatures
- Loodsmedewerk(st)ers Groente en Fruit
- Global Sourcing Manager
- Business Unit Manager Importeurs & Exporteurs
- Docent Teelt
- Buying Operations Manager (BOM Process)
- Bestuurslid
- Internationaal accountmanager Duitsland
- Manager Operations Ethiopia
- Quality controller
- Manager Packing Station
Top 5 - gisteren
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Amandelpasta en gemengde notenpasta in grote 'jubileumpotten'
- Biologisch akkerbouwer Douwe Monsma aan tafel bij onderhandelingen landbouwakkoord
- "Nederlandse leiders putten sterk uit de ervaringen in Denemarken bij het ontwikkelen van de markt"
Top 5 - afgelopen week
- Geitenhouderij De Molswaerd gaat van biologisch naar eco-vriendelijk
- John Arink speecht tijdens protest bij Rabobank
- Onkruidrobot maakt indruk op RTL-presentator Lodewijk Hoekstra
- Biologische paddenstoelenkwekerij zet deuren wijd open na nieuwbouw
- Roomijs van BD-landbouwer Tim Moerman in BinnensteBuiten
Top 5 - afgelopen maand
- Mestoverschot? Niet in de biologische sector
- Geitenhouderij De Molswaerd gaat van biologisch naar eco-vriendelijk
- De Wijndragers neemt het merk Van TON uit Zierikzee over
- Potgrond met turf funest voor natuurgebieden, maar alternatief lijkt moeilijk te vinden
- "Overheid beschermt mensen en natuur onvoldoende tegen schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen"
Netwerk promoot Japanse bio-landbouw
Kazuma raakte op de middelbare school geïnteresseerd in landbouw. Hij ging naar de landbouwfaculteit op de Kyoto Universiteit en zag dat de oude boeren maar weinig opvolgers zouden hebben. In 2007 stichtte hij in Kyoto My Farm Inc. met als doel: effectief gebruik van akkerland en ook om nieuwkomers enthousiast maken. Hij wilde mensen bewust maken van het belang van landbouw.
Hoewel het moeilijk bleek om zelfs maar lege akkers te huren, startte hij toch een akkerbouw leerprogramma, die uiteindelijk uitgroeide tot een vakschool voor biologische landbouw. My Farm omvat nu 100 boerderijen in Japan waar de basisbeginselen landbouw worden geleerd, met al 700 afgestudeerden.
"Mijn droom is dat afgestudeerden economisch onafhankelijk worden en plaatselijk de leiding nemen", aldus Nishitsuji. Tijdens een bezoek aan Hakui, ontmoette hij Satoshi Nitta (47), één van de eerst afgestudeerden die renkon (lotuswortel) en shiitake verbouwt. Toch is zijn omzet slechts 2,1 miljoen Yen per jaar en krijgt hij jaarlijks 2,25 miljoen Yen uit een overheidssubsidie-programma van 5 jaar voor nieuwe boeren.
"Ik moet nog besluiten of ik hiermee doorga na afloop van de subsidie", zegt Nitta.
Nishitsuji zei dat hij dit probleem van herkende, helemaal in het eerste jaar. Daarom koopt My Farm hun opbrengsten tegen de vraagprijs aangezien de boeren geen toegang hebben tot de bestaande afzetmarkt. "We willen landbouwmaterieel leasen om productiekosten te verlagen."
My Farm was bijna failliet na de nucleaire crisis in Fukushima in maart 2011 en na de Tohoku aardbeving en tsunami, door de vrees omtrent de veiligheid van vollegrondsteelt. Na de ramp deed Nishitsuji vrijwillig mee aan een project om de grond te verbeteren tot verontwaardiging van zijn werknemers die wilden dat hij het bedrijf zou opbouwen. De helft van hen liep weg en Nishitsuji nam ontslag als directeur. "Ik was teveel bezig met wat ik dacht dat goed zou zijn", zegt hij nu.
De toekomst van Japanse landbouw is onzeker. Naast het teruglopende aantal boerenbedrijfjes, zullen handelsakkoorden mogelijk grootschalige verwerking teweegbrengen, waardoor boeren die veilige producten voor consumenten willen, het moeilijk krijgen. Om die boeren te laten overleven moeten er netwerkactiviteiten komen om binding met consumenten te krijgen, vindt Nishitsuji.
Bron: The Japan Times
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"
- 2023-05-25 "Wij importeren nu meer biologische abrikozen uit Spanje dan uit Italië"
- 2023-05-24 Frans pakstation voor biologische sjalotten officieel geopend
- 2023-05-24 Meer dan 7.000 km2 overstroomd in Emilia Romagna
- 2023-05-24 "Vanaf maart verloopt de afzet bio-fruit vlotter"
- 2023-05-23 Demeter-appelenhandelaar Bio-Obst Augustin betrekt nieuw pakstation
- 2023-05-23 Komkommer nog altijd 'slechts' een dubbeltje, wel herstel biokomkommer
- 2023-05-23 "Met EKO is 15% biologische landbouw in Nederland haalbaar"
- 2023-05-23 Proeven met bio-frambozen die klaar zijn voor de toekomst
- 2023-05-22 "We zien nog meer mogelijkheden om samen te werken"
- 2023-05-22 Frisse start voor overtollige AGF bij FRIS Supermarkt
- 2023-05-22 "We zitten nu pas een paar dagen op de krenttrap"
- 2023-05-19 Sclerotiënrot geconstateerd in de biologische teelt van vruchtgewassen
- 2023-05-19 Zorgen over effectiviteit van beleid voor biologische landbouw
- 2023-05-19 Organto gaat in 'Doe Maar Duurzaam' in op de reis van de biologische banaan