Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Netwerk promoot Japanse bio-landbouw

Een jonge ondernemer (Kazuma Nishitsuji, 33) uit een arbeidersfamilie in Fukui werkt hard aan een promotienetwerk van consumenten en boeren die landbouwproducten zonder pesticiden willen promoten.

Kazuma raakte op de middelbare school geïnteresseerd in landbouw. Hij ging naar de landbouwfaculteit op de Kyoto Universiteit en zag dat de oude boeren maar weinig opvolgers zouden hebben. In 2007 stichtte hij in Kyoto My Farm Inc. met als doel: effectief gebruik van akkerland en ook om nieuwkomers enthousiast maken. Hij wilde mensen bewust maken van het belang van landbouw.



Hoewel het moeilijk bleek om zelfs maar lege akkers te huren, startte hij toch een akkerbouw leerprogramma, die uiteindelijk uitgroeide tot een vakschool voor biologische landbouw. My Farm omvat nu 100 boerderijen in Japan waar de basisbeginselen landbouw worden geleerd, met al 700 afgestudeerden.

"Mijn droom is dat afgestudeerden economisch onafhankelijk worden en plaatselijk de leiding nemen", aldus Nishitsuji. Tijdens een bezoek aan Hakui, ontmoette hij Satoshi Nitta (47), één van de eerst afgestudeerden die renkon (lotuswortel) en shiitake verbouwt. Toch is zijn omzet slechts 2,1 miljoen Yen per jaar en krijgt hij jaarlijks 2,25 miljoen Yen uit een overheidssubsidie-programma van 5 jaar voor nieuwe boeren.

"Ik moet nog besluiten of ik hiermee doorga na afloop van de subsidie", zegt Nitta.
Nishitsuji zei dat hij dit probleem van herkende, helemaal in het eerste jaar. Daarom koopt My Farm hun opbrengsten tegen de vraagprijs aangezien de boeren geen toegang hebben tot de bestaande afzetmarkt. "We willen landbouwmaterieel leasen om productiekosten te verlagen."

My Farm was bijna failliet na de nucleaire crisis in Fukushima in maart 2011 en na de Tohoku aardbeving en tsunami, door de vrees omtrent de veiligheid van vollegrondsteelt. Na de ramp deed Nishitsuji vrijwillig mee aan een project om de grond te verbeteren tot verontwaardiging van zijn werknemers die wilden dat hij het bedrijf zou opbouwen. De helft van hen liep weg en Nishitsuji nam ontslag als directeur. "Ik was teveel bezig met wat ik dacht dat goed zou zijn", zegt hij nu.

De toekomst van Japanse landbouw is onzeker. Naast het teruglopende aantal boerenbedrijfjes, zullen handelsakkoorden mogelijk grootschalige verwerking teweegbrengen, waardoor boeren die veilige producten voor consumenten willen, het moeilijk krijgen. Om die boeren te laten overleven moeten er netwerkactiviteiten komen om binding met consumenten te krijgen, vindt Nishitsuji.

Bron: The Japan Times
Publicatiedatum: