Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bionext voert actie bij Europees Octrooi Bureau in München

Op 29 juni overhandigde Bionext de filialen van 'de grootste zaadbank van Nederland' aan de voorzitter van de Administratieve Raad van het Europees Octrooi Bureau (EOB) Jesper Kongstad. Daarnaast zijn meer dan 800.000 handtekeningen tegen patenten op planten en dieren overhandigd. Deze handtekeningen zijn met verschillende petities, waaronder die in Nederland, verzameld. De voorzitter heeft beloofd ze met onze boodschap door te geven aan zijn collega's in de raad.

Na afloop van het overhandigen van de handtekeningen en filialen ging een delegatie van No Patents On Seeds (NPOS) in gesprek met enkele vertegenwoordigers van de Administratieve Raad. Maaike Raaijmakers van Bionext was een van hen. Christoph Then heeft namens NPOS toegelicht dat we ons grote zorgen maken over de gevolgen van patenten op klassieke veredeling. Hij riep de Administratieve Raad op haar invloed te gebruiken om er voor te zorgen dat de interpretatie van de octrooiwet wordt aangepast. In de wet staat in algemene woorden duidelijk omschreven dat octrooien niet van toepassing kunnen zijn op planten en dierenrassen en op klassieke veredeling. In de praktijk wordt dit verbod echter omzeild.

De voorzitter van de Administratieve Raad gaf aan dat nu eerst discussie in Brussel nodig is. Hij verwees naar de verklarende notitie die de Europese Commissie voor het einde van het jaar gaat schrijven, om uit te leggen hoe de wet geïnterpreteerd moet worden. Volgens de voorzitter gaan de EU landen geen actie ondernemen via het Europees Octrooi Bureau totdat deze notitie op tafel ligt. Hij verwees ons naar de verantwoordelijke ministers in de verschillende lidstaten. Zij moeten een positie innemen in dit debat.

Of er een vervolggesprek komt is nog niet duidelijk maar de sfeer was goed en de leden van de Raad waren zichtbaar onder de indruk van het breed gedragen protest en het grote aantal handtekeningen uit heel Europa.

Het gesprek met de leden van de Administratieve Raad vond plaats terwijl buiten heel veel burgers lieten weten dat ze ongerust waren over de patenten op voedsel. Zij waren aanwezig bij een grote manifestatie op het plein voor het kantoor van het Europees Octrooi Bureau (EOB) in Munchen. Hieronder zijn enkele foto's te vinden. Het was ook de slotactiviteit van Bionext voor de campagne 'De grootste Zaadbank van Nederland '. Maaike Raaijmakers: "We hebben heel veel bereikt in 2 maanden: 55.000 zaadzakjes zijn ondergedoken in vriezers in heel Nederland, 3000 filialen zijn opgericht en er is 50.000 euro opgehaald om verder actie mee te voeren. De Europese Commissie is aan de slag om een andere interpretatie aan de wet te geven. Dat hadden we allemaal nooit kunnen bereiken zonder de inzet van alle mensen die met ons samen actie voeren. We gaan nu verder achter de schermen met lobbyen en het voeren van rechtszaken tegen lopende patenten."

Het EOB beslist over alle Europese octrooiaanvragen. De Administratieve Raad bepaalt het beleid en ziet toe op het werk van het EOB. In de Raad zitten vertegenwoordigers van 38 Europese landen die het Europees Octrooiverdrag hebben ondertekend. Op 29 en 30 juni was de Raad in M├╝nchen bij elkaar voor een vergadering.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: