Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boer Bewust komt op voor imago gangbare boeren

"Verdubbeling voedselproductie met bio-landbouw onmogelijk"

Vrijdag 24 juni heeft Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) het eerste Boer Bewust bord officieel onthuld. Dit gebeurde op het akkerbouwbedrijf van familie Van Damme in Biddinghuizen. Boer Bewust wil de gangbare landbouwsector in een positiever daglicht plaatsen bij de consument. Volgens de initiatiefgroep Boer Bewust is er bij de consument en betrokken partijen veel onwetendheid over de landbouw. Ze zijn van mening dat de gangbare sector vaak in een verkeerd daglicht geplaatst wordt door overmatige aandacht vanuit de overheden en media voor alternatieve sectoren, zo meldt BHZNet.

Initiatiefnemer Peter van Damme: "De consument wordt te eenzijdig voorgelicht. Er wordt een beeld geschetst waardoor het lijkt alsof de gangbare boeren niet goed bezig zijn. Terwijl wij juist dag in, dag uit bezig zijn met het maken van bewuste keuzes voor een goede verzorging van de grond en onze teelt. Ik voelde mij geroepen om hier iets aan te doen."

Lodders laat weten dat ze zich goed kan voorstellen dat de initiatiefnemers de Haagse politiek als emotie-politiek duiden. "Dat klopt. Te vaak wordt er op basis van emotie besluiten genomen. Het voorstel om het kalf langer bij de koe te houden is zo'n emotioneel besluit. Het klinkt misschien wel goed, maar zowel voor de koe als het kalf is het geen goede ontwikkeling. De linkse partijen in de Tweede Kamer denken de wereld met biologische landbouw of het 'Ot en Sien' bedrijf van vroeger te kunnen voeden. Zij vergeten dat de wereldbevolking groeit en om al deze mensen te voeden moet de voedselproductie minimaal verdubbeld worden. En dat is op die manier onmogelijk. Overigens heb ik niets tegen de biologische landbouw. Integendeel. Als mensen biologisch willen eten is dat hun goed recht. Maar ook zij moeten natuurlijk wel goed geïnformeerd worden dat ook in de biologische landbouw gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Het is heel belangrijk dat we als land- en tuinbouw, dat geldt voor alle sectoren, de onwetendheid aanpakken en Boer Bewust is een hele mooie aanvulling hier op. De bescheidenheid van de boer is te groot, dat moet echt anders. Dit moet onder de aandacht worden gebracht."

De initiatiefgroep heeft borden ontworpen die op het land en op het erf komen te staan. In korte tijd zijn er al zo'n 25 borden besteld. "Het leeft onder veel boeren", aldus Peter van Damme.

Bron: BHZNet
Publicatiedatum: