Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'De Grootste Zaadbank van Nederland':

Bionext overhandigt resultaten campagne aan Europees Octrooibureau

Op woensdag 29 juni overhandigt Bionext een landkaart met 3000 filialen van De Grootste Zaadbank van Nederland aan het Europees Octrooi Bureau (EOB). Het aanbieden gebeurt tijdens een grote manifestatie, georganiseerd door No patents on Seeds. Naast de filialen worden ook 800.000 handtekeningen tegen patenten op voedsel aangeboden. Deze handtekeningen zijn de afgelopen jaren in Europese landen, waaronder Nederland, verzameld.

Aansluitend gaat een delegatie van No Patents on Seeds in gesprek met vertegenwoordigers van de Administratieve Raad van het EOB. Maaike Raaijmakers van Bionext is één van hen: "Wij willen graag met hen in gesprek om onze zorgen te uiten over de huidige interpretatie van de octrooiwetgeving en de gevolgen die dit heeft voor onze voedselproductie."

Het EOB beslist over alle Europese octrooiaanvragen De Administratieve Raad bepaalt het beleid en ziet toe op het werk van het EOB. In de Raad zitten vertegenwoordigers van 38 Europese landen die het Europees Octrooiverdrag hebben ondertekend. Op de 29e komt de Raad in München bij elkaar voor een vergadering.

"De administratieve Raad heeft een heel belangrijke functie. Uiteindelijk kunnen zij er voor zorgen dat er geen patenten meer worden verleend op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren", aldus Maaike Raaijmakers.

Zolang het Europees Octrooibureau patenten op klassiek veredelde planten blijft verlenen voert Bionext oppositieprocedures tegen afgegeven patenten. Zo lopen er bezwaarprocedures tegen het octrooi op witte vlieg resistentie in rode paprika, op makkelijk oogstbare broccoli op klimaatadaptatie gescreende sojarassen en op tomaten met een hoog gehalte aan gezonde stoffen.

Bionext voerde de afgelopen twee maanden campagne met 'De Grootste Zaadbank van Nederland'. Consumenten konden zaden van door patenten bedreigde gewassen laten onderduiken in hun vriezer of uitzaaien in hun tuin. Er zijn in twee maanden 55.000 zaadzakjes verkocht en er is ruim 50.000 euro aan donaties opgehaald. Zie voor meer informatie de www.degrootstezaadbank.nl.

De campagne De Grootste zaadbank van Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door: Estafette, Natuurwinkel, Biowinkelvereniging, Stichting EKO, De Bolster, Green Organics, Eosta, Udea/Ekoplaza, Stichting Zaadgoed, Milieudefensie en Triodos Foundation.
Publicatiedatum: