Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pieter de Keijzer, Eosta:

"Torenhoge prijzen bio-citroenen bij start Chileens seizoen"

Tholen - Het aanbod aan biologische citroenen is momenteel beperkt. Waar Argentinië door de aanwezigheid van citruskanker al geen biologisch product kan leveren, zijn de Zuid-Afrikaanse bio-citroenen dit jaar 'opgeofferd' in het Citrus Black Spot-verhaal. "Gelukkig werken we al een enige jaren goed samen met een aantal Chileense citrus telers waardoor we toch de mogelijkheid hebben een alternatief aan te bieden”, vertelt Pieter de Keijzer van Eosta.


Chileense bio-citroenen

"Het Chileense bio-citroenenseizoen is vorige week op gang gekomen en loopt door tot aan het Turkije seizoen wat eind september van start gaat. De volumes uit Chili zijn beter dan vorig jaar, al zijn de algehele volumes door het wegvallen van Zuid-Afrika minder. Dit resulteert in extreme prijzen voor de start van het seizoen maar de vraag blijft daardoor absoluut niet achter. We moeten onze uiterste best doen om de programma's in te vullen."


Fukumoto-navels uit Chili

Primeur met Chileense sinaasappelen
Biologische sinaasappelen worden wel aangevoerd vanuit Zuid-Afrika. "We zijn nu twee weken aan de gang met Navels en Valencia's. Die markt is nog iets minder graag, ook door de aanwezigheid van laat fruit uit Griekenland en Italië op de markt, maar dat zijn perssinaasappelen en voor de handsinaasappelen zijn er genoeg mogelijkheden. Door de hitte in de Oostkaap zijn de sinaasappelen wat lichter van kleur, maar dat geldt niet voor de Valencia's uit de Noordkaap", vertelt Pieter. Dit jaar start Eosta proefsgewijs met sinaasappelen uit Chili. "Dat is voor het eerst en we gaan kijken hoe dit uitpakt en of we dit volgend jaar verder kunnen uitbreiden."


Star Ruby-grapefruit uit Zuid-Afrika

Scandinavië kartrekker, Nederland blijft achter
Ook de vraag naar het overige bio-citrus is, net als de gangbare markt, goed. "Er is minder grapefruit beschikbaar met hoge prijzen tot gevolg. Verder zijn we gestart met mandarijnen vanuit Zuid-Afrika en dat seizoen is goed begonnen. Met name in Scandinavië is de markt van biologisch soft citrus booming. Verder zien we de bio-markt in Oostenrijk sterk groeien en groeit Duitsland ook hard met bio-citrus. Ook België doet het heel goed op bio-gebied. Nederland blijft traditiegetrouw wat achter, blijkbaar is de Nederlandse consument toch wat meer op de penning dan in de landen om ons heen", besluit Pieter.


Valencia's uit de Noordkaap

Voor meer informatie:
Pieter de Keijzer
Eosta
Tel: 0180 635500
[email protected]
www.eosta.com