Horen, zien en voelen in het veld
Demonstraties grondbewerking centraal op Biologische Velddag
Er wordt ondiep 15-20 centimeter geploegd om de bodem te sparen. Met deze ondiepe ploegen blijft de opgebouwde humus bovenin het profiel. Ook wordt er op zware grond incidenteel geëxperimenteerd met voorjaarsploegen. Mechanisatiebedrijven Rumpstad, Steketee, Tolhoek, Koeckhoven en Arendonk komen met hun eigen varianten Eco ploegen. De bezoekers kunnen met eigen ogen het ploegresultaat beoordelen.
Naast ploegen zijn er nieuwe werktuigen aanwezig die juist aansluiten op Niet kerende Grondbwerking. Man@Machine toont een front cultivator die de bodem volledig doorsnijdt waarmee het onkruid wordt bestreden. Achter de trekker hangt een triltand cultivator van Treffler die als stoppelbewerker ingezet kan worden na de oogst of in het voorjaar voor het zaaien of planten.
Naast alle grondbewerking kan de bezoeker in alle rust de bodem beoordelen binnen het project BASIS. Het project BASIS test en verbetert alternatieve grondbewerkingssystemen. Ook beoordeelt het project de landbouwkundige en milieukundige voor- en nadelen onder Nederlandse omstandigheden. Om het resultaat van de verschillende varianten zichtbaar te maken graven de onderzoekers sluiven waardoor het bodemprofiel en beworteling goed in beeld komen.
Rumpstad Ecoploeg.
Datum: woensdag 22 juni 2016.
Thema: Meer vruchten uit de bodem.
Tijd: Biologische Velddag vanaf 14:00 uur met om 18:00 uur een Bourgondische warme maaltijd als afsluiting om rondom het houtvuur verder te praten.
Vooraf met korting reserveren diner a 19,50 euro: [email protected]. Symposium Agrifirm: vanaf 10:15 uur opgave via www.agrifirm.com (kiezen voor Agrifirm Feed en daarna biologisch).
Voor meer informatie: www.biologischevelddag.nl