Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Succesfactoren voor geslaagde biologische bedrijfsvoering

In het project 'Bio in Beeld' is het afgelopen drie jaar gewerkt aan het ontwikkelen van kerngetallen via systeemgericht onderzoek. Deze cijfers moeten meer inzicht geven in bedrijfselementen die succesvol bijdragen aan een geslaagde biologische bedrijfsvoering.

Eind 2015 eindigde het 3-jarig ADLO project 'Bio in Beeld'. Dit project is een samenwerkingsverband tussen onderzoek (ILVO, Inagro, Proefbedrijf Pluimveehouderij), adviseurs (Wim Govaerts en Co) en BioForum als organisator van de biobedrijfsnetwerken. Samen is gewerkt aan het ontwikkelen van kengetallen voor de biologische sector.

Systeemgerichte aanpak voor vier sectoren

Het project 'Bio in beeld' had als doel een beter inzicht te krijgen in de succeselementen voor een geslaagde biologische bedrijfsvoering. Hiertoe werd een transdisciplinaire en systeemgerichte aanpak toegepast in 4 sectoren:
  • Groenten-akkerbouw;
  • Vleesveehouderij;
  • Melkveehouderij;
  • Pluimveehouderij.Per sector werden de kansen en knelpunten binnen het biologische bedrijfssysteem gebracht. Dit werd concreet gemaakt door cijfermateriaal er aan te koppelen. Via het opzetten van discussiegroepen werd alles terug vertaald naar het individuele bedrijf. Als gevolg van het transdisciplinaire karakter van de aanpak, werd een verschillend proces doorlopen in de verschillende sectoren. De snelheid en effectiviteit waarmee het proces voltrokken werd, was onder meer afhankelijk van de eigenlijke betrokkenheid van de landbouwers, de initiators van het proces en de samenwerking met de onderzoekers.

Onderzoeksresultaten in brochure

Een brochure vat een deel van de onderzoeksresultaten samen en is gericht naar landbouwers en experten. De brochure geeft inzicht in de succesfactoren van een biologische bedrijfsvoering en beschrijft hoe de invulling van deze succesfactoren gebaseerd is op een zoektocht voor elke individuele landbouwer afgestemd op de eigenheid van zijn bedrijf.

Het ADLO project 'Bio in Beeld' werd financieel ondersteund door de Vlaamse Overheid (Departement Landbouw en Visserij).

Bron: CCBT

Brochure: Bio in Beeld - Succesfactoren voor een geslaagde bedrijfsvoering.

Voor meer informatie: Jo Bijttebier, ILVO, [email protected]
Publicatiedatum: