Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Onvoldoende vaste klanten"

Verpakkingsvrije winkel Opgeweckt Noord gaat sluiten

Tholen - De verpakkingsvrije (natuurvoedings)winkel Opgeweckt Noord in Groningen gaat ermee stoppen. Dorothea Piek bevestigde vanmorgen dat ze per 1 juli de deuren gaan sluiten. "Helaas, want het gaat ons héél erg aan het hart. De winkel werd van begin af aan door consumenten van heinde en verre bezocht. Toch blijkt het aantal vaste klanten onvoldoende." Begin mei 2015 opende Opgeweckt Noord aan de (natuurvoedings)winkel Opgeweckt Noord in Groningen. Opgeweckt Noord was hiermee de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland.

Biojournaal bracht afgelopen zomer een bezoek aan Opgeweckt Noord. Klik hier om de fotoreportage van de winkel te bekijken.


Dorothea en haar compagnon Tonny Straatman.

Dorothea geeft aan dat ze aangeklopt hebben bij diverse organisaties, de overheid en instellingen voor advies en steun. "Zij kunnen of willen helaas niks voor ons betekenen. Wij hebben met hart en ziel gewerkt voor het behoud van de zaak, maar het blijkt geen haalbare kaart." De laatste maanden waren er allerlei initiatieven, zoals het raw food café, diverse workshops en samenwerkingen met diverse partners. "Als ons meer tijd gegund was - wellicht wel - maar dat is ons niet gegund en gras groeit niet sneller door er aan te trekken."Op Facebook meldt Dorothea dat ze een duidelijk verschil ziet tussen houding en gedrag bij de klanten: "Heel veel mensen zijn enthousiast, men vindt het belangrijk en een groot goed dat Opgeweckt Noord er is, dé winkel gericht op duurzaam boodschappen doen. Er is een steeds grotere weerstand tegen de hoeveelheid en soort verpakkingen rondom voeding – ook de media besteden hier steeds meer aandacht aan – ook onduidelijkheid over de inhoud van het product / vage informatie op verpakkingen, is een groeiende ergernis. Het feit dat we biologisch zijn en veel producten uit de regio halen – wel zo duurzaam - vindt men een goede zaak. Maar dit betekent nog niet dat men zelf bereid is om (op korte termijn) een verandering in hun eigen koopgedrag te realiseren. Een gedragsverandering is niet gemakkelijk. Mensen kennis bijbrengen is te doen. Hun houding veranderen is al ingewikkelder, laat staan dat ze zich daadwerkelijk anders gaan gedragen. Klaarblijkelijk is Groningen en naar onze overtuiging Nederland nog niet toe aan een verpakkingsvrije duurzame en regionale winkel (anders dan de landen om ons heen). Het is erg voor onze vaste klanten. Ook voor ons want hiermee eindigt onze droom die we werkelijkheid hebben gemaakt met een teleurstellend einde met - voor ons - een lange nasleep."Tot eind juni houden de ondernemers opheffingsuitverkoop en gaan ze het pand leegruimen voor de volgende huurder. Alles staat te koop en Dorothea en Tonny zijn blij met alles wat nog verkocht kan worden.

Voor meer informatie:

Dorothea Piek
Opgeweckt Noord
Astraat 16
9718 CR Groningen
06 57779004
[email protected]
www.opgewecktnoord.nl