Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van distributiecentrum Waalwijk naar de retail

Hoe het potje pindakaas in de supermarkt terecht komt...

De Smaakspecialist ontwikkelt en produceert duurzame levensmiddelen, maar distribueert ze ook! Ergens in het enorme distributiecentrum (DC) in Waalwijk staat bovenop een stelling een potje Smaakt pindakaas geduldig te wachten om zijn weg naar de supermarkt te vinden. Dit centrum vormt het logistieke hart van de Smaakspecialist, van waaruit ruim 1000 verschillende producten (onder eigen én niet eigen merken) worden gedistribueerd naar de retailkanalen.

Just another day at the office

Week in week uit alle orders vanuit supermarklandschap verwerken, ga er maar eens aan staan. Dimitri vanuit de Smaakspecialist en Daniël vanuit Kivits sturen samen het team medewerkers van Kivits (een logistieke dienstverlener) aan om dit logistieke proces op rolletjes te laten verlopen. Natuurlijk in nauwe samenwerking met de logistieke afdeling op kantoor. Hoe gaat zoiets nou precies in zijn werk?



Bestellen maar

Het distributieproces verloopt volgens een redelijk vast weekpatroon. Op maandag kunnen supermarkten tot 10:00 uur hun bestellingen plaatsen (wekelijks zijn er ruim 850 afleveradressen met bestellingen). Wanneer de bestellingen binnen zijn worden deze gecontroleerd en wordt een bestellingenlijst uitgedraaid met de producten die op het distributiecentrum op voorraad staan, de zogenoemde pre-pick orders. Vanaf een uurtje of twaalf 's middags tot negen uur 's avonds gaan de medewerkers hard aan de slag met het klaarzetten van deze orders. Met een heftruck wordt het potje pindakaas van de stelling gehaald en op een rolcontainer klaargezet.

En wat nou als iets niet op voorraad is?

Vaak bestellen supermarkten ook spullen die niet op voorraad staan, neem bijvoorbeeld Ethiquable chocola. Deze orders worden pick-to-zero orders genoemd. De chocola moet worden besteld en de leverancier heeft dan 24 uur de tijd om deze naar ons distributiecentrum te transporteren. Zodra alle ontbrekende producten binnen zijn, kunnen de medewerkers aan de bak om de pick-to-zero orders te verwerken. Het potje pindakaas wordt vergezeld met een heerlijke reep chocola op één van de 600 tot 700 rolcontainers, klaar om de wijde wereld in te rollen richting de supermarkt. Het is een race tegen de klok, want alle orders moeten woensdag om 11:00 uur klaar staan voordat de vrachtwagens de bestellingen komen ophalen. Als de vrachtwagens eenmaal uitrijden is het feest en worden het potje pindakaas en de reep chocola met plezier uitgezwaaid, op naar Jumbo of Plus. Op donderdag en vrijdag komt vervolgens nieuwe voorraad binnen en kan het DC worden aangevuld en klaargemaakt voor weer een nieuwe week.



Logistieke uitdaging

Tot zover de logistieke reis van de pindakaas in een notendop. Het is een wereld van korte deadlines en veel handwerk. Kortom, een heel uitgebreid proces wat in korte tijd moet gebeuren. Dat is uitdagend, maar ook leuk. Ze willen bij de Smaakspecialist natuurlijk niets liever dan een vol schap met pindakaas potjes, zodat die hun reis kunnen vervolgen naar de consument… op naar de boterham.

Voor meer informatie: www.desmaakspecialist.nl
Publicatiedatum: