Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hogere uitbetalingsprijzen voor biologische haver, baktarwe en spelt

Agrifirm Plant betaalt telers in de biologische graanpool 270,30 euro per ton voor EKO & Demeter haver. De basisprijs van EKO-baktarwe bedraagt 335,10 euro per ton. In tegenstelling tot de gangbare granen zijn de prijzen voor biologische granen afgelopen seizoen gestegen.

De prijs van 270,30 euro per ton haver ligt 30 euro hoger dan vorig jaar. Oorzaken hiervoor zijn de stijgende vraag en de tegenvallende oogsten in onder andere Scandinaviƫ. Door toeslagen op de kwaliteit (tot 47 euro per ton) heeft Agrifirm Plant voor de hoogste kwaliteit biologische baktarwe van oogstjaar 2015 382,10 euro per ton weten binnen te halen. Ondanks de lagere eiwitgehaltes kon een groot gedeelte toch worden afgezet als baktarwe. De kwaliteit van de haver was goed en alle haver is in het humane circuit terechtgekomen. Agrifirm Plant is ook zeer tevreden over de speltprijs die gerealiseerd is. Voor EKO spelt zal Agrifirm Plant 500,60 euro per ton uitbetalen; dit is ver boven de gemiddelde uitbetaalprijs van de laatste tien jaar.

Ledenvoordeel

Naast de bovengenoemde prijzen ontvangen Agrifirm-leden een Ledenvoordeel van 2 euro per ton voor alle geleverde biologische granen van oogstjaar 2015.

Ontwikkelingen biologische markt

De afzetmogelijkheden voor biologische granen nemen de laatste jaren aanzienlijk toe. Het hele seizoen hebben de prijzen van tarwe en haver op een hoger niveau gelegen dan vorig jaar. De vraag naar biologisch graan groeit en afnemers krijgen een steeds grotere voorkeur voor een Nederlands product van goede kwaliteit waarover een verhaal richting de consument verteld kan worden. Marijn van Dongen, accountmanager biologische akkerbouw, geeft aan: "Agrifirm Plant ziet bij haar partners in de keten toenemende mogelijkheden voor groei van de biologische markt. Dit zien we bij granen, maar ook bij andere gewassen." Agrifirm Plant ondersteunt biologische telers bij teelt en vermarkting.

Biologische graanpool

De biologische graanpool van Agrifirm Plant vermarkt circa 75% van de totale biologische graanproductie in Nederland. Het grootste deel van het gecollecteerde volume bestaat uit biologische baktarwe. De pool combineert volume met een goede borging van de producten en een hoge constante productkwaliteit.

Voor meer informatie: www.agrifirm.com
Publicatiedatum: