Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bertus Korver, Vroegop-Windig:

"Enige AGF-groothandel met volledig bio- en regulier assortiment"

Tholen - Groenten én fruitspecialisten hebben een gouden toekomst. Dat is de verwachting van Bertus Korver, al vijftien jaar actief als account manager voor de AGF-speciaalzaken bij Vroegop-Windig. "Er zijn er in Nederland misschien nog maar 600 over, maar als ze écht hun functie als specialist waarmaken, hebben ze goud in handen. Er zijn geen betere ambassadeurs voor onze producten te vinden. Zij weten wanneer de mandarijnen het lekkerste zijn en of een mango rijp is. Voorwaarde is wel dat de specialist smaak, gezondheid en kwaliteit uitdraagt. Ik verbaas me weleens als ik bordjes zie met 'aardbeien voor 1,95 euro'. Zet er dan neer dat je heerlijk smakende aardbeien hebt!"


Bertus Korver

Vroegop-Windig is al meer dan 70 jaar actief als groothandel en importeur. Het bedrijf heeft landelijke dekking en bedient onder meer supermarkten, foodservice, horeca, zorgsector, detailhandel, grossiers en inflight catering. Dat Vroegop een familiebedrijf is, is volgens Bertus zeker een pré. "Ik ben er trots op, iedereen die hier werkt, hoort bij de familie. En iedereen weet dat we geen eendagsvlieg zijn. We voeren een verschrikkelijk breed assortiment. Zo hebben we het hele jaar vliegtuigmango's, maar ook bittere komkommers en we blijven altijd op zoek naar nieuwe producten. Zo voeren we bijzondere producten van over de hele wereld onder het merk Marché International."Oertuin

Ook het assortiment vergeten groenten is bij Vroegop erg breed, al wil Bertus van die naam eigenlijk niet horen. "Voor mij zijn het onvergetelijke groenten! Dit jaar zijn we zelfs een samenwerking aangegaan met Tuinderij de Groenteboer en Zorgtuinderij de Kweektuin om samen op kleine schaal veelal biologische historische groenterassen te telen onder de naam: De Oertuin.""De Oertuin biedt jaarrond verschillende soorten bijzondere historische groenten met een uniek verhaal en de smaak zoals de natuur het heeft bedoeld. De oogst is beter gespreid maar beperkt door de kleinschalige teelt en de vorm is niet zo uniform als bij grootschalige moderne teelt. De oogst gebeurt handmatig evenals het verpakken, waarbij we steeds rekening houden met het unieke en exclusieve product."Sinds een jaar of vijf zet Vroegop-Windig naast het reguliere AGF-assortiment zich volop in op biologische AGF. Via zusterbedrijf Kroon Biologische Verswaren wordt zelfs een compleet versassortiment van ruim 1.000 producten gevoerd, waaronder zuivel, delicatessen, kaasspecialiteiten en vleeswaren. "We zijn de enige AGF-groothandel met een volledig regulier én bio-assortiment", vertelt Bertus trots."Want als je bio wilt laten slagen, moet je er ook echt mee werken. Bio-klanten zijn trouwe klanten er er valt zeker mee te scoren. Ook voor bijvoorbeeld boerderijwinkels liggen er volgens mij veel meer kansen met bio dan nu worden benut. Consumenten kopen heel bewust en dat stimuleert de bio-omzet. De kwaliteit van biologische producten is de laatste jaren enorm verbeterd en ook de beschikbaarheid is geen probleem, al wordt er meer volgens de seizoenen gewerkt dan in de reguliere handel. Aan de meeste bio-producten zit een meerprijsje van 10 tot 25%, maar het gebeurt ook dat er geen prijsverschil is met het reguliere aanbod."Eigen snijderij

Als één van de weinige AGF-groothandelaren heeft Vroegop-Windig de beschikking over een eigen snijderij, waar enkelvoudig gesneden groente, samengestelde groentemixen, roerbakmixen, rauwkost en slamixen worden geproduceerd. "We snijden vooral in bulk voor onze klanten in de detailhandel en catering. Dat doen we nu een jaar of vijf en we hebben het goed op de rit. De gesneden groenten vormen een groeiend segment", vertelt Bertus. Over de eerste vijf maanden van het jaar is hij zeker niet ontevreden. "We hebben weer een plusje gedraaid en nu komt de traditioneel belangrijke zomerperiode er weer aan, waarin we weer willen gaan scoren met bijvoorbeeld het zachtfruit. Ook kunnen we als Zespri-panellist ("de eerste") weer volop scoren met kiwi's."


Bertus met een doosje Zespri

De locatie op het Food Center is volgens Bertus nog altijd erg belangrijk. "Samen staan we sterk. Zo betrekken we veel producten over en weer bij de specialisten op het terrein. Veel detaillisten en markthandelaren komen hier hun producten dagelijks halen. Om half 7 komen de Hollandse groenteboeren, al zijn dat er een stuk minder geworden dan voorheen. Rond een uur of 8 volgen de Turkse ondernemers en later komt de horeca."Na vijftien jaar is de uitdaging er voor Bertus niet kleiner op geworden. "Er zijn veel minder detaillisten en misschien nog wel te veel groothandelaren. Daarom is de enige oplossing om specialistisch te zijn. Dat roepen veel partijen wel, maar om het ook écht te zijn is een tweede. Wij proberen in beweging te blijven en ons aan te passen aan de markt. Iets half doen is er niet bij. Stilstand is immers achteruitgang."

Voor meer informatie:

Bertus Korver
Vroegop-Windig
Jan van Galenstraat 4
1051 KL Amsterdam
020 6061818
[email protected]
www.vroegop.nl