Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Een groeiende beweging voor agro-ecologie

Voedsel Anders ook in België

Ons voedselsysteem moet anders. En dat kan. Voedsel Anders, een nieuwe beweging van ruim 15 organisaties, spreekt zich uit voor een transitie naar agro-ecologie. De beweging is in Belgiƫ op zondag 29 mei gelanceerd op Krachtboer: kok Kobe Desramaults heeft er het logo onthuld.

Agro-ecologie = alternatief voedselsysteem

Tijdens het festival Krachtboer in Dranouter ging men op zoek naar een ander voedselsysteem. Ruim 15 organisaties, verenigd onder de naam Voedsel Anders, hebben er agro-ecologie als krachtig alternatief voorgesteld.

Ecologisch, fair, respectvol, rechtvaardig

Agro-ecologie staat voor een voedselproductiesysteem dat alle aspecten van het voedselsysteem verduurzaamt. Agro-ecologie combineert een ecologisch verantwoorde productie met een correcte vergoeding, respect voor de kennis en de ervaring van de boer, eerlijke handelsrelaties, een rechtvaardige toegang tot grond en aandacht voor de impact van ons handelen voor mensen wereldwijd.

Groeiende beweging met reeds 15 organisaties

Met hulp van kok Kobe Desramaults presenteerde de beweging Voedsel Anders zich op het festival Krachtboer als een breed netwerk. Ruim 15 organisaties verbinden zich met elkaar om agro-ecologie als toekomst voor de landbouw naar voor te schuiven. Deze organisaties zijn Wervel, BioForum Vlaanderen, EVA, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, Vredeseilanden, Broederlijk Delen, Oxfam Wereldwinkels, Voedselteams, Velt, Oxfam Solidariteit, Natuurpunt, Solidagro, Dierenartsen zonder Grenzen en De Landgenoten.

De beweging Voedsel Anders (www.voedsel-anders.be) kwam tot stand binnen het Transitie Netwerk Middenveld (www.transitienetwerkmiddenveld.be) en verbindt zich met de Nederlandse gelijknamige en gelijkgezinde beweging Voedsel Anders (www.voedselanders.nl).

Citaten

"Kiezen voor agro-ecologie is kiezen voor de gezondheid van onze omgeving, burgers en boeren. Het is het beste antwoord op de excessen en de schadelijke impact van het huidige landbouwsysteem", Vera Dua, voorzitter Bond Beter Leefmilieu.
"Broederlijk Delen werkt in het Zuiden met boerenorganisaties die investeren in duurzame familiale landbouw. Dit duurzaamheidsverhaal is in Vlaanderen even relevant. Agro-ecologie vormt hier een passend kader voor", Lieve Herijgers, directeur Broederlijk Delen.

"De beweging voor een totaal ander voedselsysteem bestaat al lang en wordt via Voedsel Anders nu expliciet verwoord door een brede waaier van organisaties. Aan de biosector om over de hele lijn te streven naar een agro-ecologische aanpak, zoals ingebed in onze internationale principes", aldus Kurt Sannen, voorzitter BioForum Vlaanderen.
Publicatiedatum: