
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
Toekomst op deze locatie nog wel onzeker
Stadstuinderij Het Zoete Land start succesvol tweede jaar
Het Zoete Land is de Leidse stadstuinderij waar op 2000 m2 groente wordt verbouwd en op 1000 m2 kleinfruit. Daarnaast zijn er eenjarige bloemen voor de pluk opgenomen in de vruchtwisseling en is er een kruidentuin. Er wordt gewerkt volgens het CSA principe: 100 oogstdeelnemers verbinden zich voor een jaar aan de tuin en oogsten wekelijks zelf hun groente, kruiden, bloemen en/of bessen. Ongeveer 20 vrijwilligers werken een dagdeel per week onder leiding van de tuinder. Daarnaast leiden ze stagiaires op en biedt de tuin een dagactiviteit voor Syrische vluchtelingen.
Het tweede teeltjaar is succesvol van start gegaan. Voordat het eerste zaadje in de grond zat was het maximum aantal oogstdeelnemers bereikt en is er zelfs een wachtlijst. Ze werken hard om de bodemvruchtbaarheid te verhogen en dat resulteert nu al in een betere groei van de gewassen vergeleken met vorig jaar. Ze gebruiken potstalmest van biologische boerderij Buiten Verwachting en mulchen veel om uitdroging van de zandgrond tegen te gaan en het organische stofgehalte van de bodem te verhogen.
Ook al is de toekomst van Het Zoete Land op deze locatie onzeker, ze blijven werken op een wijze waarbij de natuur voortgang boekt: naast het bodemleven is ook de biodiversiteit boven de grond enorm toegenomen in twee jaar tijd. De nieuwe bijenvolken maken de tuin nog completer. Het draagvlak onder stadsbewoners groeit en de initiatiefnemers hopen dat Het Zoete Land een vaste plek kan krijgen op deze locatie en zich verder kan ontwikkelen.
Voor meer informatie: www.hetzoeteland.nl
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"
- 2023-05-25 "Wij importeren nu meer biologische abrikozen uit Spanje dan uit Italië"
- 2023-05-24 Frans pakstation voor biologische sjalotten officieel geopend
- 2023-05-24 "Vanaf maart verloopt de afzet bio-fruit vlotter"
- 2023-05-24 Meer dan 7.000 km2 overstroomd in Emilia Romagna
- 2023-05-23 Komkommer nog altijd 'slechts' een dubbeltje, wel herstel biokomkommer
- 2023-05-23 "Met EKO is 15% biologische landbouw in Nederland haalbaar"
- 2023-05-23 Demeter-appelenhandelaar Bio-Obst Augustin betrekt nieuw pakstation