"Niet duidelijk waarom het proces zo lang duurt"

Onderhandelingen bio-verordening: geduld IFOAM EU begint op te raken

Vandaag (24 mei) is commissaris voor Landbouw Phil Hogan aanwezig bij het 'Committee of Agriculture' in het Europees Parlement, dit in het kader van het regelmatige overleg met de leden. Tijdens dezelfde vergadering zal de rapporteur voor het biologische dossier, Europarlementariër Martin Häusling, een update geven over de lopende trialoog-onderhandelingen over de tekst van de nieuwe biologische verordening.

Christopther Stopes, voorzitter van de IFOAM EU, zegt: "De adviezen van het Parlement en de Raad liggen niet zo ver uit elkaar, daardoor is het niet duidelijk waarom het proces zo lang duurt. Bovendien zijn ze het in principe eens over de meest kritieke punten: beide partijen hebben het concept van een drempel voor niet toegestane stoffen duidelijk afgewezen en zijn het er over eens om de specifieke biologische controle-eisen in de biologische verordening te houden. Nu ze dicht bij een overeenkomst zijn, dient de Commissie haar rol van 'bruggenbouwer' te vervullen. Het proces werd gestart met als doel om de ontwikkeling van de biologische sector te stimuleren. Maar 4 jaar later is er nog steeds onduidelijkheid over de regels die ondernemers in de branche binnenkort moeten gaan toepassen, dit brengt investeringen in gevaar. Het herzieningsproces ondermijnt de ontwikkeling van de Europese biologische sector."


Christopher Stopes aan het woord tijdens het '10th European Organic Congress' dat in april 2016 in Driebergen gehouden werd.

IFOAM EU vice-president Jan Plagge: "Biologische boeren werken er hard aan om samen met hun conventionele buren te blijven bestaan, door hun gewassen te beschermen tegen stoffen die in 95 procent van de Europese landbouwproductie zijn toegestaan. Ze moeten niet gestraft worden voor besmetting van conventionele gewasbeschermingsmiddelen. Daarop hebben zij geen invloed. De decertificeringsdrempel - en elk ander vergelijkbaar systeem - zou niet alleen ten onrechte biologische boeren straffen voor vervuiling door de buren en algemene milieuverontreiniging, maar het zou ook het naast elkaar bestaan van verschillende types boeren ondermijnen."

Eduardo Cuoco, directeur van IFOAM EU, reageert als volgt: "Mogelijkheden om de nieuwe verordening te gebruiken als een instrument voor de verdere ontwikkeling van de biologische sector worden nog steeds gemist. In plaats van intensieve besprekingen over de drempels en het besturingssysteem, had er wat ons betreft meer aandacht moeten zijn voor het helpen van de biologische bedrijven om bijvoorbeeld hun milieuprestaties te verbeteren."

Voor meer informatie: www.ifoam.bio

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.