Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologisch-dynamische landbouw in de Serra da Estrela

Marloes van Oorspronk heeft twee weken geleden een bezoek gebracht aan Karin en Eelco op Dominio Vale do Mondego (Portugal). Ze heeft het onderstaande verslag ingestuurd, waarin Eelco vertelt over het micro-klimaat en BD-landbouw op hun bedrijf. Het hele jaar door kunnen mensen meehelpen met oogsten.

Biologisch-dynamische landbouw in de Serra da Estrela
Het is voorjaar op Dominio Vale do Mondego, waar biologisch-dynamische landbouw wordt bedreven. De olijven zitten in de knop, de kersenbloesem geurt, de amandelen zijn al zichtbaar en de druivenranken beginnen te groeien. Vanaf februari is er hard gewerkt om de moestuin aan te leggen. Er zijn tal van verschillende groenten en fruit gepoot en gezaaid. Nu eind april/begin mei zien ze uit het zand de meeste gewassen opkomen.De Serra da Estrela

Het bio-dynamische landgoed Dominio Vale do Mondego ligt in het gebied de Vale do Mondego in de Serra da Estrela. Eelco Schaap, de eigenaar van het landgoed legt uit: "Kenmerkend voor de oorspronkelijke natuur in dit gebied zijn de ca. 200 verschillende biotopen. Ongeveer 1/3 van alle wilde vaatplanten uit Portugal komen hier voor en ongeveer 2/3 van de Portugese mossenflora. Wat betreft de fauna zijn er zo'n 40 verschillende zoogdiersoorten, ongeveer 150 vogelsoorten (waarvan circa 2/3 hier broedt), een relatief klein aantal vissoorten maar daarentegen wel weer zo'n 30 verschillende soorten reptielen en amfibieƫn. De lijst van ongewervelden (invertebraten) telt zo'n 2500 soorten. Veel soorten zijn endemisch voor het Iberische Schiereiland en enkelen zijn superendemisch en komen alleen in de Serra da Estrela voor. De Serra is groot, hoog en machtig mooi. Het gevarieerde landschap fascineert en inspireert in alle seizoenen."

Eelco vertelt over het honingen van de kersenbloesem

Eelco vervolgt: "De traditionele landbouw is nog steeds gericht op zelfvoorziening. Het dal is een grote tuin opgedeeld in eindeloze kleine perceeltjes, waar alle gewassen nog onder, naast en boven elkaar geteeld worden. De industrialisatie van de landbouw heeft hier niet plaatsgevonden, waardoor veel biotopen nog vrijwel in tact zijn. Alle bronnen leveren goed drinkwater. Het hoge dal van de Mondego kent een bijzonder micro-klimaat, waardoor het zeer geschikt is voor fruitteelt en olijven."


Marije.

Wie zaait zal oogsten

Eelco, Olle en Marije hebben alle drie een achtergrond in de biologisch-dynamische landbouw en delen deze kennis graag. Dominio Vale do Mondego stelt dit jaar een viertal weken haar terrein open voor mensen die meer willen weten over biologisch dynamische landbouw, willen meedoen en ervaren en genieten van alle rijkdom van het land.


Olle.

Tijdens de zogenaamde Oogstweken lopen we door al die verschillende biotopen en maken er op een hele aangename manier mee kennis. We gaan te voet al proevend over ons bedrijf, door het dal en naar de hoogvlakte. Jouw smaakpapillen maken overuren, evenals je ogen en oren bij het ontdekken van al die eetbare landschapje. Naast het leren over de teelt, gaan we oogsten en er de heerlijkste gerechten en drankjes van maken. In mei zijn de kersen al rijp en kun je dit meebeleven.

Marloes heeft ook diverse filmpjes gemaakt. Klik hier om de filmpjes te bekijken.

Klik hier voor meer informatie of bel naar 0031 (0)624225556.
Publicatiedatum: