Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Luchtkwaliteit Nederland voldoet nog steeds niet aan de normen

De luchtkwaliteit in Nederland voldoet niet aan de Europese normen. Dat blijkt uit een meetrapport dat Milieudefensie vandaag (11 mei) publiceert. Samen met bewoners heeft Milieudefensie het afgelopen jaar de luchtkwaliteit in verschillende woonplaatsen gemeten. De metingen van bewoners en Milieudefensie wijzen uit dat de norm voor stikstofdioxide (NO2) op zeker elf plekken in het land wordt overschreden.

Nederland moest in 2015 voor het eerst voldoen aan de Europese norm voor stikstofdioxide (NO2), maar haalt deze normen nog niet. "Jaarlijks overlijden duizenden mensen door ongezonde lucht. Gemeenten en het Rijk moeten nu echt drastische maatregelen nemen", zegt Anne Knol, campagneleider mobiliteit van Milieudefensie. De metingen vonden plaats op bijna zestig plekken in het land. Op elf meetpunten werd de wettelijk vastgelegde norm overschreden. "Terwijl die Europese norm eigenlijk al onvoldoende is om de gezondheid van inwoners te beschermen".Ronkend verkeer voor het slaapkamerraam

Manu Hartsuyker heeft de luchtkwaliteit gemeten in de Valkenburgerstraat, één van de drukste straten in Amsterdam. "De auto's staan voor mijn slaapkamerraam te ronken. En wat ik al vermoedde is nu ook echt duidelijk geworden, de lucht is hier zeer ongezond. Gezien de toenemende verkeersdruk in deze straat, zal de luchtkwaliteit alleen maar slechter worden. Het is tijd voor echte maatregelen." In de Valkenburgstraat lag de concentratie stikstofdioxide op 45 microgram per kubieke meter. Dat is ruim boven de wettelijke norm van 40 microgram per kubieke meter. Het ongezondste meetpunt van Amsterdam bevond zich aan de Stadhouderskade, waar een concentratie van 46 microgram per kubieke meter werd gemeten.

Drukke wegen in Rotterdam en Den Haag

Alle overschrijdingen zijn gemeten op drukke, binnenstedelijke wegen met veel autoverkeer. Ook in Rotterdam, Den Haag en Maastricht zijn forse overschrijvingen gemeten. Alleen in Utrecht bleef de concentratie stikstofdioxide op alle meetpunten onder de norm.

Anne Knol: "We kunnen erover blijven praten. Maar iedereen weet wat er moet gebeuren: schonere auto's, minder hard rijden en veel vaker op de fiets of met de trein. Dat is veel beter voor onze gezondheid, maar ook voor het klimaat en de leefbaarheid in de stad. Het is nu tijd voor concrete actie."

Vandaag (11 mei) heeft Milieudefensie het meetrapport aangeboden aan de gemeente Amsterdam. Bewoners uit de stad kwamen verkleed als rechters, om de urgentie nogmaals duidelijk te maken: Nederland overtreedt de Europese wet en moet daar snel wat aan gaan doen.

Het rapport wordt volgende week ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht aangeboden.

Bekijk hier het meetrapport.
Publicatiedatum: