Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maltese overheid wijst beschuldiging bio-fraude af

Het Maltese Parlementaire Secretariaat van Landbouw is sterk gekant tegen beweringen in een programma op de Italiaanse tv, dat zij betrokken zou zijn bij zwendel rond biologische producten.

Onlangs besteedde de Italiaanse tv aandacht aan fraude op grote schaal, waarmee 200 miljoen euro gemoeid zou zijn. Onder andere zouden conventioneel graan, soja en mais uit landen als Moldavië en de Oekraïne geëxporteerd worden en door de autoriteiten als biologisch gecertificeerd worden. Daarna werd het geïmporteerd en kwam het op de Italiaanse markt. (Zie ook dit eerdere Biojournaal-artikel).Nadat het Secretariaat eerst alleen korte antwoorden gaf op door de krant gestuurde vragen, kwam er deze week een langere verklaring. Een woordvoerder liet weten dat het PS een aantal zaken wilde verduidelijken en het publiek wilde verzekeren van de waakzaamheid van de autoriteiten hieromtrent. Verder liet de woordvoerder weten dat het om een incident uit 2012 ging, dat volgde na eerdere schandalen die de geloofwaardigheid van Italiaanse biologische boeren aantastte.
Het voormalige Ministerie van Landbouw verklaarde toen meteen haar acties in die zaak en vroeg om het intrekken van de ongegronde beschuldigingen.

Het ging toen om een zending granen, bedoeld als diervoeder, die eerst in Malta gecontroleerd werd, alvorens te worden opgeslagen in een douane-loods. Terwijl er op de testuitslagen werd gewacht, namen de Italiaanse autoriteiten na enkele weken de zending in beslag na zelf testen te hebben uitgevoerd. Na een briefwisseling in 2014, gedeeld door de Italiaanse overheid, voelde Malta zich verplicht om de gang van zaken en haar rol in de grenscontrole aan de Europese Commissie uit te leggen.

Een daarop volgend onderzoek van de Europese Commissie resulteerde in het steunen van het standpunt van de Maltese autoriteiten.

De EU commissie beschreef in haar rapport op geen enkele wijze een tekortkoming die Malta betrof. De woordvoerder liet ook weten dat de Maltese autoriteiten nooit benaderd waren door Italiaanse onderzoekers voor het verstrekken van informatie, alhoewel er recentelijk tenminste één Italiaans onderzoek is geweest op basis van een signaal van de Maltese autoriteiten.

Het landbouw directoraat heeft de afgelopen tijd niettemin de controlesystemen, de wetgeving, de markt en de Maltese producenten onder de loep genomen. Hieruit volgden een aantal onderzoeken, waarbij onder andere licenties van enkele exploitanten werden afgenomen. Ook dit werd gecontroleerd door de EU Commissie, wat betreft controle op Maltese producenten in 2015 en recentelijk in het algemeen.

Volgens het Parlementaire Secretariaat is biologische teelt belangrijk in Italië en wekt het interesse, maar ook helaas misbruik. Het is jammer dat de suggestie wordt gewekt dat misbruik in verband zou staan met de Maltese autoriteiten, iets dat door hen altijd meteen, aan de hand van harde bewijzen, in de kiem wordt gesmoord.

Bron: Independent
Publicatiedatum: