O.a. Bio Toko, Goods only en bio-restaurant Lekker

Genomineerden Groen Lintje 2016 Zutphen bekend

De jury van Het Groene Lintje heeft voor de prijs van 2016 uit dertien aanmeldingen vijf nominaties gekozen. De nominaties hebben dit jaar met elkaar gemeen dat het alle vijf unieke ondernemingen in Zutphen zijn met een duidelijke voorhoedefunctie op het gebied van duurzaamheid. De bedrijven zijn hieronder gerangschikt op alfabetische volgorde.

Bio Toko

Bio Toko is van oorsprong een gewone Indonesische toko, die zich onder de nieuwe eigenaar Frank Loef ontwikkeld heeft tot een moderne zaak met vrijwel uitsluitend biologische ingrediënten. Ongeveer 90 procent van het volume is nu van biologische kwaliteit. Omdat die vaak nog maar mondjesmaat te krijgen zijn, is dat een enorme prestatie. Frank Loef gaat daar ver in: producten die niet bij zijn visie passen komen niet in de winkel. En toch lukt het hem om een vrijwel volledig assortiment aan te bieden. Bio Toko is daarmee in Nederland een uniek concept. Bio Toko gaat in mei verhuizen naar een groter pand achter het station. Daarmee kan ook het restaurantdeel van de toko beter tot zijn recht komen. Bijzonder is ook dat de Bio Toko voor de financiering gebruik heeft gemaakt van een nieuw kanaal: crowdfunding. Met succes!

Eco-Care

Eco-Care is het bedrijf van ecologisch hovenier Loek Gorris. Loek is een voorloper in het hoveniersvak. Hij zoekt voortdurend naar ecologisch evenwicht in de opbouw van zijn tuinen, met veel ruimte voor rondscharrelende en overwinterende dieren en ‘natuurlijke vijanden’. Gebruik van natuurlijke, inheemse materialen en natuurlijke producten tegen mollen en slakken zijn bij hem uitgangspunt. Zijn tuinen zijn bovendien zeer creatief, een lust om naar te kijken. Voor een opbouw in de hoogte gebruikt hij vaak sloopafval zoals oude stoeptegels, waardoor hergebruik een belangrijk onderdeel is van zijn filosofie. Loek Gorris is mede genomineerd omdat hij veel doet aan voorlichting over ecologisch tuinieren. Zo heeft hij op het terrein van de (voormalige) Kaardebol een prachtige demonstratietuin aangelegd, voor iedereen toegankelijk.

Goods only

Goods Only van Marjolein van Kulsdom aan de Nieuwstad is de eerste verpakkingsvrije winkel in Zutphen. Het heeft een groot assortiment aan lang houdbare, biologische, regionale en fair-trade levensmiddelen zoals pasta's, thee, chocola en jams. De klant kan zelf zijn hoeveelheden kiezen en in de zelf meegebrachte verpakking overdoen. Voor wie geen verpakking bij zich heeft zijn er statiegeldflessen en –potten beschikbaar of eventueel papieren zakjes. Goods Only is daarmee allerminst een suffige winkel, eerder modern en trendy. Het bedrijf is nog maar net gestart, maar we hopen dat het inderdaad een trend wordt en andere bedrijven inspireert om nog eens na te denken over de vanzelfsprekendheid van het verpakken. Zoals Loesje al eens schreef: "Waarom verpakkingen produceren als je ze toch weggooit?".

Lekker

In Zutphen zijn er best veel restaurants met biologische producten op de menulijst. Maar er is er geen een zo consequent als het restaurant Lekker, tegenover het station. Eigenaar Hans Wiedenhoff timmert niet erg aan de weg. Toch bestaat zijn assortiment uitsluitend uit biologische en streekproducten. Daarbij zorgt hij dat de bijzondere kwaliteiten volledig tot zijn recht komen. Ook is er een ruime keuze aan vegetarische maaltijden. Restaurants hebben in het algemeen een belangrijke voorbeeldfunctie in het 'gangbaar' maken van biologische en streekproducten voor een breed publiek. Lekker is genomineerd omdat het binnen deze sector weer een voorloper is, zonder dat het alternatieve etiket 'biologisch eethuis' van toepassing is.

ZieZo Geknipt

ZieZo Geknipt is een jonge kapperszaak op de Groenmarkt, waarvan de eigenaressen vol enthousiasme en overtuiging werken aan een beter milieu. Dat is bijzonder in een branche waarin chemicaliën en spuitbussen tot nog toe een grote rol spelen. ZieZo Geknipt werkt daarentegen met natuurlijke producten, veelal ecologisch geteeld en in ieder geval zo weinig mogelijk belastend voor het milieu. De verpakking is volledig cradle to cradle, wat inhoudt dat alle onderdelen, van de flacon tot aan de drukinkt op het etiket composteerbaar of opnieuw te gebruiken zijn. Ook belangrijk: de producten zijn allemaal proefdiervrij. ZieZo Geknipt is daarmee een belangrijk voorbeeld voor de kappersbranche. Fijn dat we een dergelijke zaak in Zutphen hebben!

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven