Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Groene Week maakt duurzaamheid toegankelijk

Bio-bier, hipsterthee en groen voer voor studenten

Afval scheiden en biologisch eten is voor veel studenten te veel gedoe. Cultuur op de Campus, CHECK en AKKU willen hier verandering in brengen. Van 18 tot en met 22 april organiseren zij daarom de Groene Week in de tuin van de Studentenkerk. Wat is het idee achter de week en wat valt er te beleven?

Studentenfestijn

De opening van de Groene Week trekt aardig wat bezoekers. Onder het tentenafdak is het zoeken naar een vrije plek tussen de studenten die bij elkaar en onder dekentjes kruipen. Op zich niet gek, want voor slechts acht euro kan men er een biologisch driegangenmenu van restaurant WAUD naar binnen werken. Een duurzame bar, waar ze biologische biertjes en andere (h)eerlijke versnaperingen kunnen halen, geeft het geheel een studentikoos tintje.

Deze Groene Week is niet de eerste duurzaamheidsweek in Nijmegen, maar weet zich wel van de andere weken te onderscheiden. Marloes Hendriks, secretaris van Cultuur op de Campus en medeorganisator van de themaweek, legt dit uit. Marloes: "Er was al eerder zo'n week op de campus; toen draaide het vooral om lezingen. Maar je trekt natuurlijk veel meer studenten met een bar, eten en drankjes. Daarom hebben we nu voor deze variant gekozen."

Raamtuinen en meditatie

De organisatie gaat verder dan biologisch bier, hipsterthee en groen voer. De hele week zijn er allerlei workshops en culturele activiteiten te bezoeken, zoals een cursus meditatie, een openluchtfilm en een theatervoorstelling. Verder is er een ware duurzaamheidspubquiz en een miniconcert van The World of Dust.

Niet alle activiteiten hebben een directe lijn met duurzaamheid. Volgens Hendriks is dit niet erg. "We willen het thema toegankelijk maken voor een groot publiek. Dit kan prima met zoiets als film of muziek. Daarbij hebben we bijvoorbeeld een workshop Raamtuin, waarbij je leert hoe je bij het raam van je studentenkamertje een eigen moestuin kunt maken. Hiermee willen we duurzaamheid op een leuke manier introduceren."

Duurzaamheid voor de luie student

Duurzaamheid toegankelijk maken voor studenten, dat is volgens Hendriks het doel van de week. "Studenten zijn niet zo duurzaam. Ze zijn te lui om afval te scheiden, of vinden koken op zich al een heel project. Met deze week willen we echter laten zien dat het makkelijker is dan je denkt om wat duurzamer te leven. Je plastic afval apart houden, wat minder vlees eten, vaker stil staan bij wat je koopt: het is niet zo moeilijk."

De Groene Week is pas net van start gegaan, maar heeft de tuin van de Studentenkerk al kunnen omtoveren tot een aardig studentenfeestje. Hendriks is hier blij mee. "We hebben allerlei aanvragen gekregen van bedrijven, maar we willen de focus bewust bij studenten en cultuur houden. Zo voorkom je dat je belerend overkomt en maak je van duurzaamheid iets leuks."

Genoeg goede bedoelingen voor de natuur dus deze week. Het is te hopen dat zij dit beantwoordt door de zon wat meer te laten schijnen, zodat de bezoekers niet steeds onder dekentjes hoeven te schuilen.

Bron: Algemeen Nijmeegs Studentenblad, geschreven door Pien Goutier
Publicatiedatum: