Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pas op: melkveefosfaatoverschot, grondgebondenheid en meitelling

Bij de meitelling moeten melkveehouders opgeven wat hun fosfaatruimte is en in het kader van de nieuwe AMVB grondgebondenheid moeten ze ook hun MFO (melkveefosfaatoverschot) berekenen. Bij een vrij groot MFO, en als tegelijk de fosfaatproductie is gegroeid sinds 2014, kan er een probleem zijn. Want bij een MFO hoger dan 20 kilogram fosfaat per hectare mag het overschot slechts deels verwerkt worden en moet de veestapel krimpen, of moet extra land worden gekocht of gehuurd. Tot een berekend MFO van 20 kilogram mag de extra hoeveelheid fosfaat nog wel voor 100% verwerkt worden. Voor biologische melkveehouders geldt geen verwerkingsplicht, want voor hen telt de verplichte afzet op biologische grond in dit geval als 'verwerking'. Maar de wetgever gaat er van uit dat biologische melkveehouders die uitkomen boven die 20 kilogram fosfaatoverschot per hectare, ook land moeten bijkopen of huren.

Bent u biologisch melkveehouder, en is uw fosfaatproductie per hectare sinds 2014 toegenomen, maak dan zo spoedig mogelijk de MFO berekeningen voor uw bedrijf! Dan kunt u misschien nog uw situatie aanpassen voor de deadline van 15 mei. Mocht er voor u als biologische melkveehouder een knelpunt ontstaan, meld dit dan ook bij ons: info@biohuis.nl.

Bron: Nieuwsbrief Biohuis


 
Publicatiedatum: