Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Flink stijging, vooral veel melkveehouders

Al 108 nieuwe landbouwbedrijven geregistreerd bij Skal

In 2016 hebben zich in het eerste kwartaal al 108 nieuwe landbouwbedrijven geregistreerd bij Skal Biocontrole. Dit is een hoog aantal, vergeleken met de 136 aanmeldingen van heel 2015. De stijging is vooral te verklaren door de sterke toename van het aantal melkveehouders dat zich bij Skal aanmeldt.

Toename nieuwe melkveehouders

Steeds meer melkveehouders tonen interesse in een biologische bedrijfsvoering. In het eerste kwartaal van 2016 hebben al 60 melkveehouders zich geregistreerd bij Skal voor omschakeling. Dit is meer dan in heel 2015; toen zijn 49 melkveehouders met het omschakelproces naar biologische melkveehouderij begonnen. De omschakelperiode voor grasland is twee jaar, de omschakelperiode voor vee is een half jaar. Vanaf de startdatum van omschakeling van de percelen moet de veehouder voldoen aan alle bio-regelgeving voor het grasland. Wanneer de melkveehouder kan voldoen aan de biologische regelgeving voor de runderen (o.a. diervoeding, percentages 'in omschakeling naar biologisch' voer) dan kan hij het vee gaan omschakelen. In de praktijk is dit meestal een jaar nĂ¡ aanmelding van de percelen. De melkveehouders worden door Skal gecertificeerd na de omschakelperiode van het vee. Na certificatie mogen ze hun melk als biologisch gaan verkopen.

Eerste kwartaal 2016: 10 nieuwe varkenshouders

In het eerste kwartaal van 2016 hebben 10 varkenshouders zich geregistreerd bij Skal voor omschakeling naar biologisch. Dit is evenveel als het totaal aantal registraties in 2015. De volgende kwartalen zullen aantonen of deze groei doorzet.
Het aantal geitenhouders en pluimveehouders is niet beduidend anders dan in voorgaande jaren.

Motieven

Skal registreert niet welke motieven ten grondslag liggen aan een besluit tot omschakeling van een ondernemer. In de praktijk is het een combinatie van bedrijfseconomische overwegingen en de behoefte aan een duurzamer manier van bedrijfsvoering. In de sectoren waar sprake is van een hoog aantal instappers in de bio-sector, liggen de prijzen van de gangbare dierlijke producten langdurig op een laag niveau. Ook is een bedrijfsoverdracht naar de volgende generatie vaak een moment om te besluiten tot omschakeling. De nieuwe eigenaren van het bedrijf willen of moeten investeringen doen in de modernisering van het bedrijf en kiezen dan voor investeringen die hun producten positief onderscheidend maken in de markt.


Voor meer informatie: www.skal.nl
Publicatiedatum: