André Leu, voorzitter IFOAM Organics International:

"Er is geen betere tijd om 'biologisch' te zijn"

Tholen - Van 4 tot en met 6 april werd in Driebergen het 10th European Organic Congress gehouden. Ook André Leu was hiervoor overgekomen. De Australiër is voorzitter van IFOAM Organics International en beschikt over meer dan 40 jaar ervaring in de biologische landbouw. Hij had dan ook zeker het nodige in te brengen in het eerste 'Keynote Debate' over 'How to transform the agri-food system? - Shifting the CAP (Common Agricultural Policy) and other agri-food policies towards agroecology'. Hierin gaf hij onder meer aan dat er volgens hem geen betere tijd dan nu is om 'biologisch te zijn'.Hij gaf onder meer zijn visie op welk gebied op de wereld het meest geschikt is voor de biologische landbouw: "Ik heb al meer dan 100 landen bezocht en kan daaruit concluderen dat Centraal-Europa de beste plek is voor biologische landbouw. De 'CAP' geeft jullie een voordeel ten opzichte van de rest van de wereld." De CAP fungeert volgens hem als vangnet voor de boeren. In andere gebieden op de wereld zijn landbouwers volgens hem soms zo wanhopig dat ze zelfmoord plegen. "In Australië heb je bijvoorbeeld als melkveehouder minimaal 600 koeien nodig voor een rendabel bedrijf."

De voorzitter van IFOAM Organics International wil dat in de toekomst boeren nog meer betrokken worden bij de beleidsvoering. "We hebben de kennis in huis, dus waarom zouden we daar geen gebruik van maken?" Hij pleitte in het debat ook voor meer beloningen voor biologische landbouwers: "Ik ben van mening dat hoe beter je bent voor het milieu, hoe beter je betaald zou moeten worden." Hij gaf ook aan dat een herziening van de 'CAP' noodzakelijk is.


André Leu.

André Leu gaf ook aan dat landbouw wereldwijd een enorme transitie doormaakt. Hij gaf de positieve woorden van staatssecretaris Van Dam eerder die ochtend hiervoor als voorbeeld. "Ik hoor dergelijke teksten van ministers over de hele wereld, ze beschouwen biologische landbouw als een toekomstmodel voor duurzaamheid en voedselzekerheid." Hij kijkt met een goed gevoel richting de toekomst: "Volgens mij is er geen betere tijd om 'biologisch' te zijn. Ik ben dan ook dankbaar dat de IFOAM EU als doel heeft gesteld dat in 2030 het aandeel van de biologische landbouw 50% moet zijn. Hiermee toont IFOAM echt leiderschap."

Voor meer informatie: www.ifoam.bio

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven