Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio4Pack gaat voor aantrekkelijke duurzame verpakkingen

"Zie nog steeds een heleboel verpakkingen die ik wil veranderen"

Wie op zoek is naar een duurzame verpakking die het mogelijk maakt om de houdbaarheid te verlengen, kan volgens Patrick Gerritsen van Bio4Pack het beste kiezen voor laminaten verpakkingen. Deze verpakkingen, die bestaan uit kleine lagen in plaats van één monolaag, heeft vele voordelen, zo vertelde Gerritsen dinsdag 12 april tijdens een seminar op de Empack 2016.

Duurzaamheid is volgens Patrick al langer op weg om een containerbegrip te worden, terwijl er in de markt en onder deze noemer steeds meer mooie dingen gedaan worden. "Er zijn verschillende hoeken waar vanuit duurzaamheid bekeken kan worden. De één kiest vanuit economische redenen voor een duurzame verpakking, terwijl de andere het vanuit ecologisch of sociaal oogpunt een aantrekkelijke optie is."

Wie in het midden van al deze cirkels komt, komt volgens hem pas echt bij duurzaamheid uit. "En daar probeert Bio4Pack een brug te slaan tussen leveranciers, consumenten, overheid en andere partijen om samen te bereiken dat duurzame verpakkingen niet alleen in het schap staan, maar ook daadwerkelijk aantrekkelijk zijn en dus verkocht worden."

Laminaat

Bio4Pack werkt vooral met duurzame laminaten. Het materiaal bestaat hierbij uit verschillende lagen in plaats van een monolaag. Dit heeft als grootste voordeel dat de houdbaarheid verlengd wordt. "En dat levert ook weer een hoop voordelen op, die ook duurzaam zijn." Patrick doelt hierbij waarschijnlijk op het verminderen van voedselverspilling, wat als een groot probleem wordt gezien in de food- en verpakkingsindustrie.

Volgens Patrick gaan duurzame verpakkingen ook over keuzes maken. "Met Bio4pack maken we hernieuwbare en composteerbare verpakkingen. Als we een verpakking moeten ontwikkelen voor een product dat een schapwaarde heeft van ongeveer een jaar, ligt een composteerbare verpakking niet voor de hand. Wij kunnen er niets aan doen dat in het klimaat van supermarkt die verpakking zichzelf langzaam begint af te breken."

De hernieuwbare verpakkingen, die voornamelijk van suikerriet geproduceerd worden, zijn geen slechte vervanger als de composteerbare verpakking niet werkt. "Er valt een enorme CO2-besparing te behalen als je het vergelijkt met de productie van 'gewone' kunststofverpakkingen."

Al met al zou Patrick vooral graag zien dat mensen hun dromen achterna jagen, ook als het gaat om duurzame verpakkingen. "Als ik door de supermarkt loop, zie ik nog steeds een heleboel verpakkingen die ik graag zou willen veranderen. Daar wil ik naar streven, met Bio4Pack."

Bron: Verpakkingsprofs
Publicatiedatum: