Glutenvrije haver Vandinter Semo gecertificeerd
Haver is van nature glutenvrij. Dit in tegenstelling tot tarwe, gerst en rogge. En dus ideaal als basis voor brood-, koek- en ontbijtproducten voor consumenten met een glutenallergie. Echter, bij de productie van haver in de reguliere productieketen raakt haver gemakkelijk vermengd met kleine hoeveelheden tarwe, gerst of rogge, en dus met gluten.
Zaadteler, -verwerker en -veredelaar Vandinter Semo heeft daarom mede-geïnvesteerd in een gecertificeerde glutenvrije keten voor de productie en verwerking van gegarandeerd 100 procent glutenvrije haver.
Dat start bij de eigen productie van haverzaden, die gegarandeerd vrij zijn van tarwe-, gerst- en roggezaden. Dit haverzaad wordt op biologische wijze geteeld op Nederlandse akkers waarop ten minste acht jaar geen granen zijn geteeld. Het telen gebeurt volgens een strikt gecontroleerd teeltrecept.
Na de oogst doorloopt de haver een streng schonings- en controletraject in een 100 procent tarwe-, gerst- en roggevrije ruimte. De gebruikte technieken en methodes zijn afkomstig uit de zaadveredeling en zijn door het bedrijf in samenwerking met Wageningen UR doorontwikkeld.
De voordelen van haver als voeding, raken meer en meer bekend. De proteïnen en koolhydraten zorgen voor een rijke bron van energie. Bovendien heeft haver de eigenschap dat het hongergevoel lang wegblijft. Haver wordt dan ook gezien als een effectief voedingsmiddel om obesitas te bestrijden. Een ander erkend voordeel is de hoeveelheid beta-glucanen die ervoor zorgen dat de slechte cholesterol vermindert en galzuren worden geabsorbeerd.
Vandinter Semo heeft inmiddels al verschillende afnemers in Nederland voor haar glutenvrije haver. Ook in het buitenland neemt de interesse toe voor Nederlandse gegarandeerd glutenvrije haver.
Voor meer informatie: www.vandintersemo.nl