Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische teler Henk Verhage:

"Bij uitbreiding Nederlands bio-kasgroentenareaal wordt het een stuntmarkt"

Tholen - Bio is booming. Op het 10e European Organic Congres van IFOAM EU is twee dagen lang gediscussieerd over de toekomstmogelijkheden van de biologische sector. Meermalen werd de nadruk gelegd op de uitbreidingsmogelijkheden van de biologische kasgroententeelt. "Door het tekort zullen biologische producten in de winkels steeds minder van Nederlandse bodem komen. Wat dreigt, is natuurlijk dat er meer bio-producten geïmporteerd gaan worden. En dat is natuurlijk zonde", vertelt Van den Idsert. Toch zijn er ook andere geluiden te horen, bijvoorbeeld van Henk Verhage, teler van biologische tomaten en komkommers in Kapelle. Het familiebedrijf van de familie Verhage bevat twee hectare kassen.

In 2010 besloten Henk en zijn vader Kees volledig biologisch te gaan telen. In 2012 openden ze de biologische groentewinkel Biopoint. De verkoop van de overige producten die niet via de boerderijwinkel verkocht worden lopen via telersvereniging Best of Four. Volgens Henk is er weinig ruimte voor extra productie op de biologische kasgroentenmarkt. "Bij de start van dit seizoen lagen onze producten in de schappen, maar toen de prijs iets te hoog werd, schakelden de retailers alweer over op Spaans product en gingen onze producten voor export weg. Onbegrijpelijk, want discounters concurreren nu met goedkopere, buitenlandse producten waar ze zelf meer marge op kunnen pakken ten opzichte van het Nederlands product."



"Telers worden nu een worst voorgehouden dat het volop geld verdienen is in de biologische teelt, maar dat hebben we de afgelopen jaren ook wel anders meegemaakt", vervolgt Henk. "Mogelijk is er wat meer ruimte in de specialtymarkt, maar als er een komkommer- of tomatenteler van ruim 5 hectare zomaar in de biologische teelt springt, hebben wij als Nederlandse glasgroententelers, met een gezamenlijk areaal van 100 hectare, al een probleem. Als er meer volume in de biologische markt komt, moet het nog meer een stuntmarkt worden om volume weg te werken. Dit trekt heel de bio-markt naar beneden."

"De ruimte in de markt ligt bij de discounters. Komt er dus Nederlands volume bij, dan zal dat naar de discounters moeten om het volume weg te werken. Dit wordt mogelijke omschakelaars niet verteld. Bij omschakeling moeten omschakelaars rekenen met veel hogere productiekosten dan gangbaar en de goedkoopste bio-prijzen die er nu op de markt rondhangen", besluit Henk.

Voor meer informatie:
Henk Verhage
Kwekerij de Noordhoek
denoordhoek@biopoint-kapelle.nl