Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Samenwerking Vroegop-Windig en twee tuinderijen

De Oertuin: Eerste historische bio-groenten geoogst

Vroegop-Windig is een samenwerking aangegaan met Tuinderij de Groenteboer en Zorgtuinderij de Kweektuin om samen op kleine schaal veelal biologische historische groenterassen te telen onder de naam: De Oertuin.

Zij startten dit gezamenlijke initiatief om ervoor te zorgen dat historische groenterassen, en hiermee een stuk cultuurerfgoed, in stand wordt gehouden. De keuze voor historische gewassen is voor groot gedeelte gemaakt op smaak. De moderne teelten gaan voornamelijk om opbrengsten en telersgemak. Bittersmaak en scherpte zijn vaak volledig weggekweekt. Het telen van oude rassen levert minder op maar smaken beter! Oude gewassen hebben vaak een natuurlijke resistentie tegen ziekten omdat vroeger geen spuitmiddelen werden gebruikt.

Donderdag 31 maart heeft de eerste oogst plaatsgevonden van de radijs 'French Breakfast' en de radijs 'Zeeuws Zeempje'. Deze week komen de radijs 'Roodkopje' en Rammenas 'Ostergruss' Rosa van het land.De Oertuin biedt jaarrond verschillende soorten bijzondere historische groenten met een uniek verhaal en de smaak zoals de natuur het heeft bedoeld. De oogst is beter gespreid maar beperkt door de kleinschalige teelt en de vorm is niet zo uniform als bij grootschalige moderne teelt. De oogst gebeurt handmatig evenals het verpakken waarbij we steeds rekening houden met het unieke en exclusieve product.De Oertuin past bij de kernwaarden en doelstellingen van de drie partners. Zo heeft Vroegop-Windig passie voor AGF en biedt het haar klanten een zo breed mogelijk assortiment. Kroon Biologisch Verswaren is onderdeel van Vroegop Windig en het verkoopkanaal naar de natuurvoedingsmarkt. Zorgtuinderij De Kweektuin biedt zelfstandig wonende, kwetsbare burgers in een groene en natuurlijke omgeving een zinvolle dagbesteding. Tuinderij de Groenteboer teelt groenten, fruit en bloemen op kleine schaal volgens principes van de biologische landbouw en verkoopt deze het liefst zoveel mogelijk lokaal en regionaal. Een ideale combinatie van drie bedrijven die een zowel van elkaars krachten als de krachten van de natuur gebruik maken.Voor meer informatie: www.vroegop.nl 
Publicatiedatum: