Onderzoek naar effect fungiciden op zenuwcellen

Mogelijk verband tussen bestrijdingsmiddelen en autisme

Onderzoekers hebben ontdekt dat fungiciden veranderingen in muizencellen veroorzaken, die gelijkenis vertonen met aandoeningen zoals autisme en Alzheimer. Hoewel er nog geen onomstreden bewijs is voor het verband tussen fungiciden en het ontstaan van deze aandoeningen, geven de bevindingen aanleiding tot nader onderzoek van deze middelen.

De onderzoekers stelden hersencellen bloot aan meer dan 300 verschillende bestrijdingsmiddelen en fungiciden. Zij stelden hierbij vast dat één groep fungicide, strobilurine, genetische veranderingen veroorzaakte die vaak gezien worden bij neurologische aandoeningen. 

Hoewel de onderzoekers aanvankelijk zochten naar stoffen, die bij zouden kunnen dragen aan het ontstaan van autisme, werden eveneens aanwijzingen gevonden voor het effect van deze stoffen op het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten.

Het gebruik van strobilurine is pas de laatste twintig jaar toegestaan.

Er is echter nog veel onderzoek nodig om vast te stellen of fungiciden daadwerkelijk schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

Harvard-professor, Jeannie Lee, die zelf niet bij het onderzoek betrokken was, denkt dat de medische wereld wakker geschud zal worden door deze onderzoeksresultaten. Volgens Lee verdient dit onderzoek dan ook bijzondere aandacht vanwege de gezondheidsrisico's voor toekomstige generaties.

Bron: TheGuardian.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.