Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bavo van den Idsert benoemd in bestuur van IFOAM EU

Bionext-directeur Bavo van den Idsert is gekozen als penningmeester van het bestuur van IFOAM EU. De verkiezing vond plaats op de 8ste Algemene Vergadering van IFOAM EU, op 4 april. Daar waren vertegenwoordigers uit 28 landen en meer dan 110 IFOAM EU-leden vertegenwoordigd. Zij konden kiezen uit 18 kandidaten voor 9 bestuursplekken. De Algemene Vergadering vond plaats voorafgaand aan het algemene IFOAM-congres dat gehouden werd op 5 en 6 april in Driebergen.
 
Bavo van den Idsert: "Samenwerking tussen de biologische belangenorganisaties in de Europese landen is belangrijk, zeker nu de herziening van de biologische wetgeving zich in de laatste fase bevindt. Er liggen nog een aantal lastige dossiers op tafel, die voor de biologische sector heel belangrijk zijn dat ze goed afgerond worden. Zoals het residu-vraagstuk: IFOAM EU is samen met de meeste EU-landen en het Europees Parlement van mening dat de biologische sector niet de last moet dragen voor het risico op contaminaties in de vorm van een harde afkeuringsgrens. Biologische landbouw en voeding voldoet het beste aan de vraag van de consument naar gezonde producten zonder residuen omdat ze geen chemisch-synthetische middelen gebruikt. Maar de biologische landbouw vindt niet plaats onder een kaasstolp en daarom worden soms ook in zeer beperkte mate residuen in biologische producten gevonden. Natuurlijk vindt er altijd onderzoek plaats om te bepalen wat er aan de hand is en hoe de contaminatie in het vervolg vermeden kan worden. Maar om de biologische sector nu met een afkeuringsgrens op te zadelen, is ontoelaatbaar en ook niet effectief. Het is veel effectiever om de biologische landbouw tegen residuen te beschermen, bijvoorbeeld door het zeer contaminatiegevoelige glyfosaat en de voor insecten zeer schadelijke neonicotinoïden te verbieden."
 
Met een bestuurspositie is het voor Bionext nog beter mogelijk om de belangen van de Nederlandse biologische sector te behartigen. De Nederlandse biologische sector heeft grote belangen, zowel op de Nederlandse markt als bij de import en export van biologische producten. Hierbij is een goede Europese afstemming zeer belangrijk. Op het IFOAM EU congres is vooruit gekeken naar de thema’s voor de komende jaren. Een van de hoofdonderwerpen voor de komende jaren is de komende herziening van het Gemeenschappelijke EU Landbeleid. De biologische sector wil een wijziging van het nu toch overwegend generieke hectaresteunmodel naar een model waarbij echte vergroening gesteund wordt.
 
Het complete IFOAM EU-bestuur bestaat uit de volgende bestuursleden:
  • President: Christopher Stopes, EcoS Consultancy, United Kingdom
  • Vice President for Regulation: Sabine Eigenschink, Austria Bio Garantie, Austria
  • Vice President for Policy: Jan Plagge, Bioland, Germany
  • Treasurer: Bavo van den Idsert, Bionext, the Netherlands

Algemene bestuursleden:
  • Évelyne Alcázar Marín, Ecovalia, Spain
  • Sylvie Dulong, Fédération Nationale d’Agriculture Biologique, France
  • Thomas Fertl, BioAustria, Austria
  • Sybille Kyed, Organic Denmark, Denmark
  • Jiri Lehejcek, Czech Technology Platform for Organic Agriculture, Czech Republic

 
Publicatiedatum: