Gedragsverandering noodzakelijk om groenteconsumptie verhogen

De nieuwe Schijf van Vijf adviseert een hogere consumptie van groenten en fruit. Nóg hoger? De norm wordt nu al nauwelijks gehaald. Om gedragsverandering te bereiken, moeten op verschillende momenten gerichte nudges worden gegeven. Gemak, beschikbaarheid en variatie kunnen praktische barrières wegnemen. Zo blijkt uit onderzoek van Wageningen UR en GroentenFruit Huis.

Op 22 maart presenteerde het Voedingscentrum de nieuwe 'Schijf van Vijf', gebaseerd op de richtlijnen van de Gezondheidsraad. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten stijgt naar 250 gram groenten. Een goede ontwikkeling voor een gezonde maatschappij. Maar hoe? In de wetenschap dat nu slechts 4-14 procent van de volwassenen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit eet.



Wegnemen barrières verhoogt groenteconsumptie

Onderzoek door Wageningen UR in samenwerking met het bedrijfsleven onder diverse doelgroepen – horeca, kinderdagverblijven, schoolkantines en de werkplek – heeft aangetoond dat consumenten meer groenten en fruit eten als barrières worden weggenomen. Dit kan onder andere door producten gemakkelijker beschikbaar en aantrekkelijker te maken. Maar ook variatie in het aanbod en gemak kunnen hier aan bijdragen.

Zo heeft onderzoek in een grote restaurantketen aangetoond dat consumenten vanzelf meer groenten en minder vlees/vis eten als de verhouding op het bord anders is. "Consumenten hebben maar een klein duwtje in de rug nodig om meer groenten en fruit te eten. Als sector kunnen we hier op inspelen door te innoveren. De overheid kan helpen door samenwerking te stimuleren en samen met de Wageningen UR kunnen we de beste methodes onderzoeken", aldus Gert Mulder, directeur GroentenFruit Huis. De overheid kan bijvoorbeeld als werkgever het goede voorbeeld geven door haar werknemers groenten en fruit aan te bieden.

Groente-TOP

De stichting 'Food for better life style' organiseert de Groente-TOP op 5 april aanstaande. Hier presenteren vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg en voedingstuinbouw hun 'best practices' die bijdragen aan een hogere consumptie van groenten en fruit. De Groente-TOP biedt een platform voor verdere samenwerking tussen gezondheidszorg en voedingstuinbouw. Een voedingspatroon met meer groenten en fruit, betekent automatisch minder zoet, zout en vet. Hoe makkelijk kan het zijn?

Voor meer informatie: Herman Peppelenbos

Bron: Wageningen UR

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.