Werkloosheid drijft Afrikaanse jongeren uit steden

Vanwege het lage banenaanbod in de grote steden ziet de Afrikaanse jeugd werk in de landbouw als een goed alternatief en geven zij snel groeiende biologische gewassen de voorkeur boven de conventionele teelt.

Volgens het rapport '2015 Afrikaanse landbouw' schrikt een verouderd landbouwsysteem en gebrek aan financiering, nieuwkomers af. Het rapport waarschuwt dat Afrika het chronisch tekort aan voedsel en hoge werkloosheid onder jongeren niet oplost zonder grootschalige veranderingen.Het lijkt erop dat jonge werkzoekenden de landbouw als eerste keuze toejuichen. De Keniaanse jeugd kiest voor de biologische landbouw vanwege de groeiende vraag naar voedingsmiddelen van onder andere hotels en het groeiend aantal inwoners. “Ik zie mijzelf als biologische teler. Ik heb mijn ondernemingsplan herzien en wil winstgevend werken,” aldus een biologische groenteteler uit Nairobi.

Lage winst en slechte vooruitzichten voor kleinschalige landbouw dreven jongeren van het platteland naar de grote stad. Nu zet de grote concurrentie in het bedrijfsleven jongeren ertoe aan terug te gaan naar het platteland. “Ik wil mijn eigen boerderij om groente te verbouwen” en “ik ga rechtstreeks de landbouw in” reageren enkele landbouwstudenten.

De Wereldbank schat dat tegen 2025, 25 miljoen Afrikaanse jongeren de arbeidsmarkt betreden. De landbouw, waarin al 60% van de bevolking werkzaam is, is de enige sector die deze energieke jongeren werk kan bieden.

bron: Afkinsider

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.